Mieszanka z morwą
Produkt niedostępny - powiadom mnie, kiedy wróci do oferty.
W smaczny sposób stabilizuje poziom cukru.
Statystyki są nieubłagane. Zaburzenia poziomu cukru we krwi to wręcz epidemia obecnych czasów. Często cukrzycę nawet sie nazywa pierwszą niezakaźną epidemią. Szacuje się, że na świecie żyje nawet 390 milionów osób chorych na cukrzycę. Z tego nawet 180 milionów, czyli prawie połowa, jest niezdiagnozowana więc nie wie o swojej chorobie. Jednak najpewniej odczuwa pewne sygnały organizmu, że coś jest nie tak. Dlatego tak ważne są okresowe badania. A badanie poziomu cukru we krwi jest tanie i łatwo dostępne więc koniec wymówek! W Polsce blisko 3,5 miliona osób może cierpieć na cukrzycę. To co dziesiąta osoba w naszym kraju.
Jeżeli Ciebie lub Twoich najbliższych dotyczy problem cukrzycy, wiesz, jak ciężko jest prowadzić aktywny i dynamiczny tryb życia. Trzeba pamiętać o wielu rzeczach, skrupulatnie przestrzegać zaleceń lekarzy. Ale przede wszystkim bardzo uważać na to co się je i pije. Odpowiednie odżywianie u osób zmagających się z ta chorobą ma ogromne znaczenie. Prawidłowo skomponowana dieta cukrzyka jest bowiem formą niefarmakologicznego leczenia choroby. Posiłki powinny być bogate w warzywa i owoce, ubogie w tłuszcze i cukier, a także związki wspomagające pracę wątroby. Nie mniej uwagi poświęcić należy napojom, także tym zawierającym alkohol.
Tym jednak, na czym chciałabym się skupić są zioła. Jeśli są stosowane regularnie, wykazują działanie pomocnicze w walce z zaburzeniami poziomu glukozy we krwi. Poniżej przedstawię opis kilku konkretnych roślin, z których można przygotować herbatki dla cukrzyków. Pomogą stabilizować poziom cukru we krwi i wspomagają leczenie zlecone przez lekarza. Jednak trzeba pamiętać, że ich stosowanie powinno być z lekarzem uzgodnione podobnie jak stosowane leki.
Sprawdźmy zatem jakie ziele może okazać się pomocne w walce z tą chorobą. W jaki sposób zioła pomagają regulować poziom cukru we krwi? Otóż nie tylko obniżają poziom glukozy we krwi. Zioła też mogą zwiększać wrażliwość na insulinę. Wszystko to ma zbawienny wpływ na przebieg cukrzycy. Warto jednak pamiętać, że sama suplementacja ziołowa nie może być stosowana bez konsultacji z lekarzem prowadzącym. Ziele dla diabetyków powinny być dobrane indywidualnie. Często mogą one wchodzić w interakcje ze stosowanymi przez pacjenta lekami. Wśród polecanych ziół na cukrzycę, które regulują poziom cukru we krwi warto wymienić następujące
Morwa biała, prawdopodobnie najbardziej znane zioło na cukrzycę. Jej liście naturalnie obniżają poziom cukru we krwi. Można znaleźć w sklepach owoce morwy, jak i herbatki z liści. Stanowi też składnik prawie każdej mieszanki dedykowanej na obniżenie zawartości glukozy we krwi.
Dziki bez obniża poziom glukozy we krwi i poprawia wrażliwość tkanek na insulinę. Podobnie działa korzeń cykorii. Dzięki uwrażliwieniu tkanek na działanie insuliny zioła chronią przed rozwojem insulinooporności.
Czarna borówka zawiera dużo garbników, kwasów organicznych oraz witamin B2 i C. Liście borówki są bogate w sole mineralne, z których najwięcej jest manganu. Występująca w nich substancja jest podobna w działaniu do insuliny. Borówka wspomaga także wzrok i walkę z zaparciami.
Mniszek pospolity, często nazywany przez nas „mleczem”. Nazwa rośliny wzięła się z porównania białej główki dojrzałej już łodygi rośliny z ogoloną głową mnicha. Mniszek zawiera substancje gorzkie, wielocukry, pektyny, substancje żywicowe, ślady olejku eterycznego, kwasy organiczne i witaminy z grupy A, B, C i D. Zioło to ma charakter pomocniczy. Mniszek reguluje trawienie. Podobnie jak pokrzywa, która działa moczopędnie. Zioła te pomagają utrzymać prawidłową wagę.
Fasola zwyczajna. Jej strąki zawierają związki o właściwościach bakteriobójczych, kwasy organiczne oraz sole mineralne. Nasiona zawierają duże ilości białka, fosforu, magnezu, żelaza, wapnia, cynku i manganu oraz witamin z grupy B, PP, A i C. Wyciąg ze strąków fasoli obniża poziom cukru we krwi, zwłaszcza w początkowych okresach choroby. Picie herbat ziołowych zawierających strąki fasoli może doprowadzić do zmniejszenia dawek leków na cukrzycę.
Rutwica lekarska-często łączona z fasolą zwyczajną. Bogate jest w sole chromu. Wzmacniają one działanie insuliny. A także ułatwia przenikanie glukozy do komórek organizmu. W efekcie tego jej poziom we krwi spada.
Trawa cytrynowa. Jej dodatek potrafi dać niesamowity aromat każdemu naprawi. Do tego reguluje poziom glukozy we krwi. Wspomaga organizm w walce ze stresem.
Szałwia lekarska. Szałwia to prawdziwa kopalnia czynnych substancji olejki eteryczne, garbniki, saponiny, triterpeny, flawonoidy, kwasy organiczne do tego witaminy i sole mineralne. Wszystko to w efekcie pomaga w obniżeniu poziomu cukru. Badania przeprowadzone na szczurach pokazało, że ekstrakt z szałwii obniża poziom glukozy. Dzieje się tak poprzez aktywację receptora, który usuwają z krwi nadmiar wolnych kwasów tłuszczowych. W efekcie zwiększa to wrażliwość na insulinę.
Kozieradka. Zwiększa ilość insuliny uwalnianej przez trzustkę oraz poprawia wrażliwość tkanek na insulinę.
Obok wymienionych ziół warto wspomnieć o cynamonie cejlońskim. Nie tylko wzmacnia i rozgrzewa organizm. Może pomóc obniżyć poziom cukru we krwi. Dodawany do potraw może obniżyć ich indeks glikemiczny.
Herbatki ziołowe potrafią być bardzo skuteczne. Szczególnie na początku choroby gdy nie ma jeszcze konieczności brania tabletek czy zastrzyków. Przykładem takiej mieszanki jest nasza bestsellerowa mieszanka z morwą. Ma w swoim składzie wszystko co najlepsze dla cukrzyka. W składzie znajdziesz liść pokrzywy, liście morwy, morwa biała, strąki fasoli i mniszek.
Mamy też dobrą informację dla wielbicieli tradycyjnej herbaty. Picie zielonej herbaty może również okazać się pomocne w stabilizacji poziomu cukru we krwi.
Domowe mieszanki ziołowe potrafią być taka samo skuteczne jak te gotowe! I co ważne sam decydujemy o składzie. Dowolne zioła z naszej listy zmieszaj w równej proporcji i gotuj przez 10 minut. Przecedzony napar należy pić 3 razy dziennie.
Oczywiście wszelkie dosładzanie naparów jest zabronione. Jednak to świetna wiadomość, bo można naprawdę docenić prawdziwy smak naparów. Powyższa lista jest bardzo kompleksowa więc na pewno każdy znajdzie coś dla siebie.
Poruszając temat ziół na cukrzycę nie możemy pominąć tematu adaptogenów. Substancje te działają na cały organizm, wspomagając jego odporność na stres. A takim stresem dla naszego ciała może być wszystko. Nie tylko psychiczne napięcie ale też duży wysiłek fizyczny czy choroba. Dla cukrzyków szczególnie poleca się żeń-szeń, różeniec górski i ashwagandhe. Chronią one wątrobę i przyspieszają metabolizm. Skutkuje to lepszą kontrolą prawidłowej masy ciała. Przy prawidłowej masie ciała poprawia się praca trzustki i zwiększa wrażliwość na insulinę.
Zioła na cukrzycę to tylko element kompleksowej terapii tej poważnej choroby. Pozytywne skutki ich spożycia można odczuć po około 2-3 tygodniach stosowania. Dlatego warto uzbroić się w cierpliwość. Ale przede wszystkim cieszyć smakiem, który wspomaga leczenie.