Herbata zielona to napój, który przez lata zgromadził rzeszę wiernych fanów. Ciężko się im dziwić, ponieważ ten napar, poza wspaniałym smakiem, posiada liczne właściwości prozdrowotne. Producentem zielonej herbaty są Chiny i Japonia, jednak doceniają ją miłośnicy herbaty na całym świecie. Jeżeli chcesz poznać rodzaje herbat zielonych, a także dowiedzieć się, czym się od siebie różnią poszczególne jej gatunki, to koniecznie przeczytaj całość tekstu.
Na samym początku należy zaznaczyć, że herbata produkowana w Chinach różni się od innych pod względem oksydacji jej liści. Po zebraniu liści pozostawia się je w nasłonecznionym miejscu, aby mogły zwiędnąć. Następnie są one zapiekane lub prażone w dużych wokach w celu zahamowania procesu utleniania. Do herbat z Chin należą:
Podobnie jak chińska herbata, ta z Japonii poddawana jest procesowi, dzięki któremu utlenianie zostaje zatrzymane poprzez podgrzanie. Jednak w tym przypadku nie mówimy o prażeniu czy podpiekaniu, a o grzaniu parą wodną. Poszczególne gatunki różnią się właściwościami oraz przede wszystkim smakiem i aromatem. Gatunki zielonej herbaty uprawianej w Japonii to:
Wiele źródeł podaje, że herbata zielona posiada wiele zalet i wykazuje działanie prozdrowotne. Zielone herbaty odznaczają się wspomaganiem układu trawiennego, przez co doskonale wypływają na pozbycie się zbędnych kilogramów. Dzięki zielonej herbacie możemy zadbać o swoje zdrowie oraz piękny wygląd. Liście zielonej herbaty hamują proces starzenia się. Jest wykorzystywana nie tylko jako napój, ale używa się jej również do produkcji kosmetyków. Dzięki dużej zawartości fluoru, herbaty zielone chronią zęby przed próchnicą i dbają o zdrowie jamy ustnej. Niektóre badania wskazują, że zielona herbata może mieć pozytywny wpływ na zmniejszenie ryzyka wystąpienia nowotworów i nadciśnienia tętniczego. Ponadto zapobiega demencji i pomaga zachować jasność umysłu. Jest też doskonałym, naturalnym sposobem na wyciszenie się po ciężkim dniu pełnym emocji i wrażeń. Jest świetnym wyborem dla osób zmagających się z cukrzycą, ponieważ potrafi obniżyć zawartość cukru we krwi.
Jeżeli zastanawiasz się, jak powinno się parzyć herbatę zieloną, przychodzimy z odpowiedzią. Najważniejszym elementem tego procesu jest temperatura wody oraz sam czas parzenia. Herbatę najlepiej jest zalać wodą o temperaturze około 70-80 stopni Celsjusza. Aby uzyskać taki poziom ciepła, należy użyć specjalnego termometru lub odczekać od 7 do 8 minut po całkowitym zagotowaniu się wody. Naczynie, w którym mamy zamiar parzyć herbatę, powinno zostać wcześniej podgrzane. Herbatę zieloną parzymy pod przykryciem przez około 2-3 minuty. Taki czas sprawi, że napój będzie miał właściwości pobudzające. Jeżeli zależy nam, aby herbata działała uspokajająco, należy parzyć ją od 4 do 7 minut.
W naszym sklepie internetowym znajdziesz szeroki wybór zielonych herbat i nie tylko. Posiadamy najlepsze herbaty z Chin i Japonii. Nasze mieszanki są szlachetne i zachwycające delikatnym, charakterystycznym smakiem. Zielone herbaty naszej produkcji to napój idealny na każdą porę roku. Można podawać je na ciepło w mroźne zimowe wieczory lub schłodzone z dodatkiem lodu, w przypadku letnich upałów. Nie można zdefiniować dokładnie smaku wszystkich herbat zielonych, ponieważ każdy jej rodzaj posiada odrębny, wyjątkowy smak i aromat. Coś, co je łączy to niezwykle mocne i orzeźwiające smaki. Liście i pączki herbaty zielonej rozwijają się po zalaniu, dostarczając także doznań wizualnych. Koniecznie zapoznaj się z naszą ofertą herbat zielonych. Poza klasycznym suszem posiadamy też taki, wzbogacony o nuty owocowe i kwiatowe. Każdy z nich zachwyci Cię bogactwem smaku i aromatu. Odwiedź naszą stronę i kup herbatę zieloną. Na pewno się nie zawiedziesz!