0,00  0

Koszyk

Brak produktów w koszyku.

Kontynuuj zakupy
Brakuje Ci jeszcze 99,00  do darmowej wysyłki.
0,00  0

Koszyk

Brak produktów w koszyku.

Kontynuuj zakupy
Brakuje Ci jeszcze 99,00  do darmowej wysyłki.

Rodzaje zielonych herbat

Herbata zielona to napój, który przez lata zgromadził rzeszę wiernych fanów. Ciężko się im dziwić, ponieważ ten napar, poza wspaniałym smakiem, posiada liczne właściwości prozdrowotne. Producentem zielonej herbaty są Chiny i Japonia, jednak doceniają ją miłośnicy herbaty na całym świecie. Jeżeli chcesz poznać rodzaje herbat zielonych, a także dowiedzieć się, czym się od siebie różnią poszczególne jej gatunki, to koniecznie przeczytaj całość tekstu.

Herbata zielona rodzaje – gatunki chińskich herbat

Na samym początku należy zaznaczyć, że herbata produkowana w Chinach różni się od innych pod względem oksydacji jej liści. Po zebraniu liści pozostawia się je w nasłonecznionym miejscu, aby mogły zwiędnąć. Następnie są one zapiekane lub prażone w dużych wokach w celu zahamowania procesu utleniania. Do herbat z Chin należą:

  1. Long Jing – cieszy się ogromną popularnością, przez co jest jednym z flagowych produktów Chin. Wyróżnia się wyglądem liści, które są płaskie, podłużne i są koloru złotego. Po zaparzeniu odczuwalny jest jej owocowy smak i aromat. Aby uchodzić za oryginalną, musi pochodzić z regionu Zhejiang.
  2. Bi Luo Chun – to klasyk wśród chińskich herbat. Ich nazwa pochodzi od listków, które wyglądem przypominają zwiniętego ślimaka. Jej smak posiada wyraźne nuty kwiatowe i warzywne. Zdecydowanie wyróżnia się wśród herbat, które także pochodzą z Chin.
  3. Mao Feng – gatunek zielonej herbaty, którego uprawa rozpoczęła się w prowincji Anhui. Jest ona zdecydowanie najbardziej delikatna spośród chińskich, zielonych herbat. W przeciwieństwie do pozostałych herbat chińskich, nie posiada określonego kształtu, a jej wygląd jest w dużej mierze improwizacją.
  4. Gunpowder – herbatę gunpowder uprawia się na terenie całych Chin, a zwłaszcza na Tajwanie. Wyglądem przypomina proch strzelniczy, któremu zawdzięcza swoją nazwę. Zielona herbata powstaje z liści ciasno zwijanych w małe kuleczki. Posiada bardzo klasyczny aromat, dzięki czemu idealnie nadaję się na herbatę “codzienną”. Jest delikatnie orzeźwiająca. Dzięki dużej zawartości teiny, pobudza organizm i dodaje energii na cały dzień.

Zielone herbaty rodzaje – odmiany prosto z Japonii

Podobnie jak chińska herbata, ta z Japonii poddawana jest procesowi, dzięki któremu utlenianie zostaje zatrzymane poprzez podgrzanie. Jednak w tym przypadku nie mówimy o prażeniu czy podpiekaniu, a o grzaniu parą wodną. Poszczególne gatunki różnią się właściwościami oraz przede wszystkim smakiem i aromatem. Gatunki zielonej herbaty uprawianej w Japonii to:

  1. Sencha – to najpopularniejsza japońska herbata. Liście herbaty sencha wyglądem przypominają źdźbła trawy. Smak senchy jest mocno rozpoznawalny i silny. Posiada dużą dawkę teiny, która ze względu na swoje właściwości, posiada działania pobudzające. Herbata z liści zbieranych na przełomie kwietnia i maja ma lekko morski i trawowy smak.
  2. Gyokuro – jest to japońska zielona herbata, której liście w procesie produkcji są przykrywane matami bambusowymi. Taka ochrona przed działaniem słońca sprawia, że gyokuro posiada zwiększoną ilość chlorofilu, a mniejszą teiny. To czyni herbatę zieloną gyukoro delikatniejszą i słodszą w smaku. Jej susz jest źródłem dużej ilości polifenoli i przydatnych zdrowiu mikroelementów.
  3. Matcha – zielona herbata matcha to liście tenchy, które po zbiorach zostają sproszkowane. Proces produkcji herbaty matchy jest bardzo czasochłonny i wymagający. W przeciągu dwóch godzin można uzyskać zaledwie 50 gram produktu. Posiada unikalny smak umami, który zawdzięcza dużemu zacienieniu krzewów.
  4. Kukicha – jest to styl herbat japońskich, który wytwarzany jest z gałązek i łodyg senchy, tenchy i gyokuro. Posiada wszelkie zalety tych herbat oraz jest od nich znacznie tańsza. Ma działanie wyciszające, dlatego można nazwać ją herbatą na wieczór.
  5. Hojicha – to jedna z zielonych herbat z Japonii. Zyskała popularność dzięki swojemu charakterystycznemu, lekko orzechowemu aromatowi. Jest łagodna i idealnie nadaje się na wyciszenie po ciężkim dniu. Stanowi wyśmienity dodatek do sushi.
  6. Genmaicha – ten rodzaj napoju zyskał miano “herbaty ryżowej”. Jest bardzo delikatna i posiada lekko karmelowo-orzechowy smak.

Dlaczego warto pić herbatę zieloną?

Wiele źródeł podaje, że herbata zielona posiada wiele zalet i wykazuje działanie prozdrowotne. Zielone herbaty odznaczają się wspomaganiem układu trawiennego, przez co doskonale wypływają na pozbycie się zbędnych kilogramów. Dzięki zielonej herbacie możemy zadbać o swoje zdrowie oraz piękny wygląd. Liście zielonej herbaty hamują proces starzenia się. Jest wykorzystywana nie tylko jako napój, ale używa się jej również do produkcji kosmetyków. Dzięki dużej zawartości fluoru, herbaty zielone chronią zęby przed próchnicą i dbają o zdrowie jamy ustnej. Niektóre badania wskazują, że zielona herbata może mieć pozytywny wpływ na zmniejszenie ryzyka wystąpienia nowotworów i nadciśnienia tętniczego. Ponadto zapobiega demencji i pomaga zachować jasność umysłu. Jest też doskonałym, naturalnym sposobem na wyciszenie się po ciężkim dniu pełnym emocji i wrażeń. Jest świetnym wyborem dla osób zmagających się z cukrzycą, ponieważ potrafi obniżyć zawartość cukru we krwi.

Jak parzyć herbatę zieloną?

Jeżeli zastanawiasz się, jak powinno się parzyć herbatę zieloną, przychodzimy z odpowiedzią. Najważniejszym elementem tego procesu jest temperatura wody oraz sam czas parzenia. Herbatę najlepiej jest zalać wodą o temperaturze około 70-80 stopni Celsjusza. Aby uzyskać taki poziom ciepła, należy użyć specjalnego termometru lub odczekać od 7 do 8 minut po całkowitym zagotowaniu się wody. Naczynie, w którym mamy zamiar parzyć herbatę, powinno zostać wcześniej podgrzane. Herbatę zieloną parzymy pod przykryciem przez około 2-3 minuty. Taki czas sprawi, że napój będzie miał właściwości pobudzające. Jeżeli zależy nam, aby herbata działała uspokajająco, należy parzyć ją od 4 do 7 minut.

Gatunki zielonej herbaty w naszym sklepie

W naszym sklepie internetowym znajdziesz szeroki wybór zielonych herbat i nie tylko. Posiadamy najlepsze herbaty z Chin i Japonii. Nasze mieszanki są szlachetne i zachwycające delikatnym, charakterystycznym smakiem. Zielone herbaty naszej produkcji to napój idealny na każdą porę roku. Można podawać je na ciepło w mroźne zimowe wieczory lub schłodzone z dodatkiem lodu, w przypadku letnich upałów. Nie można zdefiniować dokładnie smaku wszystkich herbat zielonych, ponieważ każdy jej rodzaj posiada odrębny, wyjątkowy smak i aromat. Coś, co je łączy to niezwykle mocne i orzeźwiające smaki. Liście i pączki herbaty zielonej rozwijają się po zalaniu, dostarczając także doznań wizualnych. Koniecznie zapoznaj się z naszą ofertą herbat zielonych. Poza klasycznym suszem posiadamy też taki, wzbogacony o nuty owocowe i kwiatowe. Każdy z nich zachwyci Cię bogactwem smaku i aromatu. Odwiedź naszą stronę i kup herbatę zieloną. Na pewno się nie zawiedziesz!

Polecane produkty

Gwarancja jakości
lub zwrot do 365 dni

Sprzedajemy herbaty
już od 2007 r.

Darmowa dostawa już od 99 zł

Zamów do godz. 14, a wyślemy jeszcze dziś

Tylko naturalne aromaty

Herbaty i kawy z całego świata

Zapisz się do newslettera

Otrzymuj kupony rabatowe,
informacje o darmowej dostawie
oraz innych promocjach i nowościach.
Dołącz do nas
Bądź na bieżąco

Potrzebujesz pomocy?

Skontaktuj się z Anią
+48 789 607 494
(pon.-pt. w godz. 10-16:00)
[email protected]
Powiadom o dostępności Poinformujemy Cię, gdy produkt będzie dostępny w magazynie.