0,00  0

Koszyk

Brak produktów w koszyku.

Kontynuuj zakupy
Brakuje Ci jeszcze 99,00  do darmowej wysyłki.
0,00  0

Koszyk

Brak produktów w koszyku.

Kontynuuj zakupy
Brakuje Ci jeszcze 99,00  do darmowej wysyłki.

Napar z kraju kwitnącej wiśni, czyli herbaty japońskie

Herbaciane tradycje w Japonii są wciąż bardzo żywe. Poza sake zielona herbata stanowi napój narodowy Japończyków. Jest tak popularna, że krajowe uprawy nie są w stanie sprostać potrzebom i konieczny jest import.

Sekrety produkcji japońskiej herbaty zielonej

Znane jest wiele gatunków herbaty, jednak wszystkie powstają z jednego rodzaju rośliny. Jednak proces produkcji zielonej herbaty w Japonii jest wyjątkowy.

Czym się różnią herbaty japońskie od tych z Chin

Zielone herbaty japońskie stosunkowo łatwo odróżnić od tych produkowanych w Chinach. Pierwszą zauważalną różnicą jest kształt liści. Zielona herbata z Japonii cechuje się prostymi listkami. W kształcie przypominają one igiełki. Druga to kolor liści. Japońska herbata zielona ma ciemniejsze liście, a zieleń jest intensywniejsza. Skąd taka różnica w kolorze liści?

W przeciwieństwie do innych zielonych odmian, japońskie herbaty są poddawane działaniu pary wodnej zamiast tradycyjnego suszenia. Proces trwa kilka minut i skutkuje nadaniem liściom pięknego blasku, mocnej barwy i charakterystycznego smaku. Parowanie pozwala też zamknąć w listkach witaminy oraz obniżyć zawartość teiny. Między innymi z tego powodu japońskie herbaty są tak zdrowe.

Sekretem japońskich plantacji jest również zacienianie krzewów na jakiś czas przed zbiorami. Zwykle trwa to od kilku do kilkunastu dni. Ograniczenie dostępu słońca zmusza krzewy do produkowania większej ilości barwnika chlorofilu. Dzięki temu listki nabierają intensywnej i soczystej barwy. Gatunki hodowane w ten sposób to między innymi gyokuro oraz kabusecha. Różnią się czasem zacieniania. W przypadku gyokuro trwa to około 3 tygodni. Kabusencha zacieniania jest na około 7 dni. Sencha i bancha to z kolei herbaty niezacieniane.

Smak zielonej herbaty  z Japoni – Umami

Mówiąc o japońskich herbatach, nie można pominąć aspektu umami. To piąty smak, występujący obok podstawowych – słonego, słodkiego, gorzkiego i kwaśnego. Odkrył go Kikunae Ikeda w 1908 roku. Umami to nic innego, jak smak kwasu glutaminowego. Zawiera go między innymi sos sojowy oraz dojrzałe, soczyste pomidory. Jest lubiany i poszukiwany przez Japończyków. Dlatego też wyjątkowo wysoko cenione są te gatunki herbaty, które mają wyraźny posmak umami jak sencha i gyokuro. Świetnym przykładem smaku umami jest herbata sincha kirishima organic. To rzadki rarytas, ale warto na niego polować! Zdaniem naszych klientów: bezbłędna, lekka i aromatyczna. 

 

Najpopularniejsze gatunki japońskiej herbaty zielonej

Herbata Matcha

Produkowana jest z liści zacienianej herbaty tencha. Pochodzi z prefektury Aichi. Jest gatunkiem ekskluzywnym. Wyróżnia ją forma. Zamiast liści otrzymujemy soczyście zielony proszek. Jest używana w tradycyjnej japońskiej ceremonii herbaty Cha-no-yu. Matcha powstaje z Gyokuro najwyższej jakości. Ma wysoką zawartość witamin.

Matcha stanowi bazę do przygotowania napoju nazywanego matcha latte, ale nie tylko! Możemy wykorzystać ten rodzaj herbaty do barwienia deserów czy składnik ciasteczek. Słodycze z matchą szturmem przejmują sklepowe półki. Polecamy spróbować! Popularny baton w herbacianej wersji robi robotę.

Przygotowanie matchy wymaga odpowiedniego sprzętu. W ceremoni przygotowania wykorzystuje się bambusową miotełkę chasen, łyżeczkę do matchy chasaku oraz czarkę akemi. Przesianą matchę zalewa się wodą i spienia wspomnianą miotełką. Pianka powinna być gęsta i intensywnie zielona. Wtedy jest gotowa do picia.

Gyokuro
Jej nazwa w wolnym tłumaczeniu to Jadeitowa Perła. Pięknie, prawda? Nie bez powodu gyokuro uważana jest za najlepszą herbatę na świecie. Hodowana jest w cieniu, dzięki czemu zyskuje wspaniałą ciemnozieloną barwę.
W smaku świeża, nieco morska. Odnaleźć w niej można także roślinny, nieco trawiasty posmak. Co ważne dla początkujących miłośników herbaty – jest niemal zupełnie pozbawiona goryczki.

Ceniona jest za wysoki poziom pobudzającej teiny. Jej zawartość porównywalna jest z herbatą matcha. Obie mogą zastąpić poranną kawę lub dać zastrzyk energii popołudniu. 

Sencha
To gatunek klasyczny i bardzo znany. Japońska sencha uprawiana jest w prefekturze Shizuoka. Jej nazwa w dosłownym tłumaczeniu oznacza “duszoną herbatę”. Wyróżnia ją lekki smak oraz zapach. Napar ma słomkowy kolor. Jej listki suszy się zaraz po ich zerwaniu z krzewu, zanim zacznie się proces fermentacji. Zawiera dużo witaminy C. Zalecamy spożywanie senchy do posiłków, gdyż poprawia trawienie.

Sencha produkowana jest również w Chinach. Wiemy już czym różni się od tej wyprodukowanej w Japonii. Która jest lepsza? Ta która najbardziej smakuje! Chińska będzie bardziej pobudzająca, lekko trawiasta w smaku. Produkt chiński cechuje też większa zmienność smaku w zależności od plantacji. Herbata z Japonii z uwagi na wspomniany wyżej proces produkcji będzie bardziej zbliżona w smaku w kolejnych zbiorach.

Japońska sencha dzieli się na wiele konkretnych herbat. W naszym sklepie znajdziecie takie jak: fukujyu, natsu, yabutika, uchiyama organic, tamaryokucha, miyaziaki oraz satsuma. 

Bancha
Jest jedną z najbardziej klasycznych japońskich odmian herbaty. Jest delikatna, wzbogacona ziołową nutą. Napar ma żółtozieloną barwę. Dzięki wysokiemu stężeniu polifenoli, bancha wspomaga odchudzanie. Zawiera antyoksydanty, które spowalniają starzenie się organizmu. Ważne są też z uwagi na  zastosowanie w profilaktyce nowotworowej.

Bancha zbierana jest z tych samych krzewów co liście do przygotowania senchy. Różnią się czasem z zbioru. Senchę uzyskuje się ze zbiorów wczesnych, a banchę z późnych. Ten rodzaj japońskiej herbaty jest wykorzystywany na co dzień i uznawany za mniej szlachetny.

W naszym sklepie znajdziesz herbatę japan bancha arashiyama.

Wszystkie te herbaty oferuje nasz sklep. Po czym rozpoznać te oryginalne z Japonii? Zwróć uwagę na nazwę. Wszystkie poprzedzone są dopiskiem japan. Wpisując to słowo w wyszukiwarkę łatwo znajdziesz wszystkie. Wszystkie herbaty  możesz zakupić już od 50g. 

Jak parzyć japońską herbatę?

W Europie często pomijamy w parzeniu herbaty bardzo istotny element – jakość wody. Najlepiej, gdy będzie filtrowana, z niskim pH oraz niskim zwapnieniu. Miękka woda znacznie lepiej niż twarda (najczęściej obecna w naszych kranach) współpracuje z suszem.  
Zielonej herbaty nie wolno zalewać wrzątkiem. Stanie się wtedy gorzka i mętna w niechciany sposób. Co ciekawe, napar z japońskiej herbaty zielonej może być odrobinę mętny. Podczas produkcji nie usuwa się drobnego pyłu, który naturalnie wytwarza się w jej trakcie. Optymalna temperatura to około 70 stopni Celsjusza, jednak dokładne wartości uzależnione są od gatunku herbaty. Dokładne informacje zawsze znajdują się na opakowaniu.
W przypadku zdecydowanej większości japońskich gatunków herbaty czas parzenia jest krótki – maksymalnie trzy minuty. Wyjątkiem są herbaty zacieniane wysokiej jakości, które parzymy dłużej, ale w niskich temperaturach (ok. 60 stopni Celsjusza).

Herbaty można parzyć kilkakrotnie, za każdym razem wydłużając czas.  Każde kolejne parzenie nada herbacie inny smak. 

Warto przybliżyć także japońska ceremonię parzenia herbaty, czyli chanoyu. Tradycyjnie podczas jej trwania wykorzystuje się herbatę matcha. Ale samo picie herbaty to praktycznie zakończenie ceremonii. Zaczyna się ona od drogi oczyszczenia czyli spaceru. Gdy goście są zrelaksowani i uwolnieni od codziennych trosk udają się do sukiya. To specjalny budynek przeznaczony tylko do picia herbaty. Gdy wszyscy są na miejscu należy przygotować potrzebne akcesoria. Wszystkie wycierane są ściereczką wykonaną z jedwabiu. Porcję matchy nabiera się bambusową łyżeczką do czarki. Następnie zalewa się ją gorącą wodą za pomocą chochli – też wykonanej z bambusa. Za pomocą miotełki rozprowadza się proszek, tworząc delikatną zieloną piankę. Gospodarz podaje pierwszemu z gości czarkę z naparem. Ten obraca ją dwukrotnie zgodnie z ruchem wskazówek zegara, wypija zawartość, wyciera brzeg czarki prawym kciukiem i obraca dwa razy naczynie w przeciwnym kierunku. Ten wyciera czarkę i przygotowuje napar dla kolejnego gościa, każdego po kolei. Cała ceremonia przebiega w ciszy i harmonii. 

Mamy nadzieję, że udało nam się przybliżyć wyjątkowość herbaty z Japonii. Jak łatwo zauważyć są droższe niż te pochodzące z masowej produkcji w Chinach. Jak wspomniany proces produkcji, zacienianie krzewów i mniejsze wolumeny produkcji tłumaczą cenę jak i mniejszą dostępność na naszym rynku. 

Jeśli chcesz spróbować zapraszamy do krainaherbaty.pl! Gwarantujemy wysokiej jakości oryginalne herbaty z Japonii. A zapisując się do naszego newslettera będziesz mieć dostęp do aktualnych promocji. Dzięki nim znajdziesz je w najlepszych cenach.

Polecane produkty

-20%
Japan Tamaryokucha
Delikatny napar na szczególne okazje

30,71 59,82 

Najniższa cena produktu w okresie 30 dni: 30,71 .

Wyczyść
Dodaj do listy życzeń
Wyczyść
Dodaj do listy życzeń
-20%
Japan Sencha Natsu
Prawdziwy rarytas z Kraju Kwitnącej Wiśni.

29,59 55,98 

Najniższa cena produktu w okresie 30 dni: 29,59 .

Wyczyść
Dodaj do listy życzeń
Wyczyść
Dodaj do listy życzeń

Gwarancja jakości
lub zwrot do 365 dni

Sprzedajemy herbaty
już od 2007 r.

Darmowa dostawa już od 99 zł

Zamów do godz. 14, a wyślemy jeszcze dziś

Tylko naturalne aromaty

Herbaty i kawy z całego świata

Zapisz się do newslettera

Otrzymuj kupony rabatowe,
informacje o darmowej dostawie
oraz innych promocjach i nowościach.
Dołącz do nas
Bądź na bieżąco

Potrzebujesz pomocy?

Skontaktuj się z Anią
+48 789 607 494
(pon.-pt. w godz. 10-16:00)
[email protected]
Powiadom o dostępności Poinformujemy Cię, gdy produkt będzie dostępny w magazynie.