
Czarna herbata prosto z Afryki
Produkt niedostępny - powiadom mnie, kiedy wróci do oferty.Wysokie temperatury sprawiają, że chętniej sięgamy po zimne, orzeźwiające napoje. Ze sklepowych lodówek kusząco zerkają kolorowe napoje, rozsądek jednak nie pozwala nam po nie sięgnąć. Toż to sam cukier, a my przecież tak dzielnie walczymy o zrzucenie tych paru niechcianych wałeczków. Pozostaje zimna woda mineralna – zdrowa, bezkaloryczna, ale taka… nudna!
A gdyby tak odesłać utarte zwyczaje na zasłużone wakacje i spróbować inaczej? Nowatorsko, zadziwiająco prosto, a jednocześnie oryginalnie i pysznie? Czy herbata powinna iść w odstawkę? Wręcz przeciwnie! To doskonały napój na upały! Sprawdź nasz przepis na mrozona herbate i przekonaj się sam.
Podstawowy przepis na domową mrożoną herbatę jest banalnie prosty. Przygotuj mocny napar herbaciany (około 250 ml), zalany ciepłą wodą i odstaw do przestudzenia. Następnie dodaj napój do dzbanka z litrem wody. Oczywiście możesz użyć większej ilości wody, a nawet wody gazowanej. Tak jak lubisz najbardziej! 2-3 minuty i przepyszna ice tea gotowa. To przepis bazowy. Reszta pozostaje kwestią preferencji i fantazji, co warto podkreślić. Co warto dodać do mrożonej herbaty? Skorzystaj z bogactwa sezonowych owoców – maliny, brzoskwinia, truskawki, ananas, pulpa mango czy chrupiące jeżyny sprawdzą się doskonale. Podobnie jak owoce cytrusowe (plasterki limonki, pomarańczy i plasterki cytryny), które dodadzą orzeźwienia. Mięta z kolei doda wyrazistego charakteru mieszance. W dzbanku nie powinno zabraknąć kostek lodu. Skutecznie ugasi pragnienie w upalne dni. Zaskoczą Cię właściwości pobudzające tego napoju z teiną! Pamiętaj, że nie dodając słodzidła zrobisz ice tea w wersji fit! Jeśli jednak preferujesz słodzone napoje – zaparz mocną herbatę owocową i dodaj do niej syrop.
Tak, to nie błąd edytorski! Chociaż wydaje się to sprzecznością, herbatę można „parzyć” na zimno! Ten przepis na herbate mrożoną wywodzi się z Japonii, a dokładniej ze sposobu shinobicha, czyli parzenia lodem. Wieki temu Japończycy odkryli, że wysokogatunkowa zielona herbata ma zupełnie inny smak oraz właściwości, jeśli zostanie przygotowana za pomocą zimnej wody. Bardzo często na ten napój na bazie herbaty mówi się cold brew. Wyciągnij zatem z szafy ulubiony dzbanek i wsyp do niego około 2 łyżki stołowe ulubionej czarnej herbaty, bądź zielonej czy białej. Może będzie to Rooibos o miodowym posmaku, może czerwony Oolong, a może owocowa lub ziołowa mieszanka? Gdy już dokonasz wyboru zgodnie z bieżącą ochotą i fantazją, zalej herbaciany susz 1000 ml wody. Jeśli butelkowana to niskozmineralizowana – tak, aby jej naturalny smak nie zakłócił smaku napoju, który chcemy otrzymać. Kiedy już otrząśniesz się ze zdumienia, przykryj dzbanek i wstaw na kilka godzin do lodówki. Najlepiej zrób to wieczorem i zostaw na noc. Skorzystaj z naczynia z grubym szkłem i serwuj prosto z niego. Zimne parzenie wyzwala z liści znacznie mniej katechin oraz kofeiny. Herbata jest dzięki temu słodsza, łagodniejsza i mniej intensywna w smaku. Traci także znacząco na goryczkowym posmaku. Warto wiedzieć też, że zimna zielona herbata zachowuje więcej witamin i mikroelementów, które w tradycyjnym parzeniu rozkłada wysoka temperatura.
Gdy rano otworzysz oczy, będzie na Ciebie czekała domowa ice tea schłodzona w lodówce. Twoja ulubiona herbata zaparzona w nowym wydaniu! Delikatna, aromatyczna, o zaskakująco bogatym bukiecie smakowym pozbawionym goryczki. Doskonały napój na lato, który z łatwością przygotujesz. Herbata chłodna i cudownie orzeźwiająca. Nic w tym dziwnego – uwalniała skrywane w liściach aromaty powolutku, przez kilka godzin, oddając chłodnej wodzie to, co najlepsze. Teraz tylko odcedź fusy i… gotowe! Proste? Nasz przepis na herbate mrozona będzie doskonały, gdy wrzucisz do niego ogórka, bądź dodasz sok z cytryny, lawendę i listek mięty. Jeśli zastanawiasz się z czym podawać mrożoną esencję herbacianą – skorzystaj ze świeżych owoców, które znajdziesz w swojej lodówce.
Pamiętaj, że lżejsze herbaty, takie jak białe czy zielone, będą gotowe już po 3-4 godzinach. Herbaty czarne, czerwone, ziołowe czy owocowe wymagać będą nieco więcej czasu, nawet do 10 godzin. Przed zalaniem suszu wodą, możesz dodać do niego dowolne dodatki: miód, płatki imbiru, plasterki sparzonych owoców, liście świeżej mięty – co tylko dusza zapragnie, a wyobraźnia podsunie. Za każdym razem uzyskasz nowe smaki… intensywne, aromatyczne i fantastycznie świeże. Jeśli interesuje Cię “sprawdzony przepis herbata mrożona” – skorzystaj z naszych rad. Obiecujemy, nie zawiedziesz się.
Mrożona herbata może powstać z każdego gatunku. Wszystko zależy od preferencji. Jeśli interesuje Cię mrożona herbata zielona przepis z metodą cold brew na pewno Ci się spodoba. Pół szklanki ostudzonej, klasycznej herbaty odmieni Twój letni dzień. Poznaj przyjemność płynącą z tego orzeźwiającego napoju i wypróbuj nasz “herbata zielona mrożona przepis”. Przede wszystkim warto zwrócić uwagę na herbatę zieloną i białą. One naszym zdaniem z uwagi na delikatniejszy smak, świetnie pasują do “mrożona herbata przepisy” i herbaty parzonej na zimno. Wybierz herbatę, w której znajdziesz ciekawe dodatki. Idealnie pasują kwiaty jaśminu, owoce tropikalne i aromat cytryny lub pomarańczy. Jeżeli lubisz poeksperymentować (a czytasz ten tekst, więc z pewnością lubisz), mrożona herbata stanie się Twoim ulubionym napojem na gorące dni lata.