Czarna porzeczka w miodzie
Smaczny dodatek do herbaty oraz deserów.
Produkt niedostępny - powiadom mnie, kiedy wróci do oferty.Właściwości miodu Już od dawna znane są właściwości lecznicze miodu. Ma on wszechstronne zastosowanie w kuchni i medycynie naturalnej. Najczęściej wykorzystywany jest przy wzmacnianiu odporności w okresie jesienno-zimowym. Związane jest to z jego właściwościami wykrztuśnymi i napotnymi. Działa też antyseptycznie czyli przeciwbakteryjnie i przeciwgrzybiczo. Śmiało można go polecić osobom cierpiącym na nadciśnienie. Działa lekko moczopędnie dzięki czemu łagodnie może pomóc w regulacji ciśnienia krwi. Miód lipowy stanowi wartościowe źródło energii. Nie jest t dobra wiadomość dla odchudzających się, ale dla osób w stanach osłabienia organizmu, niedożywienia i rekonwalescencji już zdecydowanie lepsza.Jeśli dodatkowo dodamy do niego owoce, takie jak: maliny, wiśnie, żurawinę, czarną porzeczkę, uzyskamy idealny duet! Zdrowy i pyszny.
Miody z owocami są coraz popularniejsze. Warto jednak zwracać uwagę na wykorzystane w ich produkcji owoce. Niektórzy producenci używają owoców suszonych, albo (o, zgrozo!) kandyzowanych. Te ostatnie dostarczają dodatkowych kalorii z uwagi na cukier wykorzystany w ich przetwórstwie. Ich smak też pozostawia wiele do życzenia.
Jakie zatem owoce będą najzdrowsze? Liofilizowane! To trudne słowo oznacza proces suszenia mrozem. Podczas niego umieszcza się produktyw bardzo niskiej temperaturze (ok. -40 stopni). Co ważne, w sposób który uniemożliwia wytworzenie się kryształków lodu. Następnie poddaje się je suszeniu do czasu tak długo, aż utracą ok. 96% wody. Takie owoce zachowują wszystkie wartości odżywcze obecne w świeżych.
Również w przypadku miodów kremowanych mogą zostać użyte owoce liofilizowane. Koniecznie to sprawdźcie zanim zrobicie zamówienie z konkretnej pasieki.
Maliny. Te pyszne, malutkie owoce są niesamowitym darem natury.
Są źródłem wielu witamin (C,B1,B2,B6,E) oraz minerałów (potas, magnez, wapń, żelazo).Dodatkowo obniżają gorączkę więc warto je jeść w czasie przeziębienia.
Wiśnie. To kolejne owoce bogate w witaminy (A,B6,C,E,K) i minerały (wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas, sód, cynk).
Znane są z tego, że wspomagają pracę serca oraz stosowane są w profilaktyce przeciwnowotworowej.Dodatkowo pomagają w chorobach układu moczowego i są przyjazne dla cukrzyków.
Żurawina. To owoc bogaty w błonnik, witaminy (B1, B2, B6, C, E, karoten), a także minerały, takie jak: sód, potas, fosfor, wapń, magnez, jod i żelazo.
Znana jest nam głównie z pomocy przy schorzeniach układu moczowego.
Żurawina ma właściwości antybakteryjne i przeciwgrzybicze.
Czarna porzeczka. Zawiera bardzo dużą ilość witaminy C. Dodatkowo redukuje poziom cholesterolu i obniża poziom cukru we krwi. Ma również sporą ilość witaminy A ,ważną w profilaktyce chorób oczu
Miody z dodatkiem owoców warto mieć nie tylko we własnej kuchni, ale i dzielić się nimi z bliskimi. To świetny pomysł na prezent.
Używaj je jako dodatek lub dekorację do naleśników, deserów czy lodów. Przede wszystkim jednak doskonale pasują do herbaty.
Są idealne nie tylko na zimne, jesienno-zimowe wieczory. Również sprawdzą się w wiosenno-letnie poranki, podczas których chętnie dodamy je do domowej owsianki czy jogurtu.