0,00  0

Koszyk

Brak produktów w koszyku.

Kontynuuj zakupy
Brakuje Ci jeszcze 99,00  do darmowej wysyłki.
0,00  0

Koszyk

Brak produktów w koszyku.

Kontynuuj zakupy
Brakuje Ci jeszcze 99,00  do darmowej wysyłki.

Lapacho, niezwykła herbata Inków z… kory drzewa!

Południowoamerykańskie Lapacho ustępuje popularnością innym ziołom parzonym na tym kontynencie, ginąc gdzieś w cieniu Yerba Mate czy brazylijskich kaw. Tymczasem przygotowywany z tej kory wywar cieszył się wśród Indian ogromną popularnością na długo przed przybyciem pierwszych europejczyków.

Spotyka się również alternatywną nazwę tego niezwykłego suszu – Pau d’arco.

Lapacho – co to takiego?

Susz tej niezwykłej herbaty przygotowywany jest z kory drzewa Lapache Tecome, od którego nazwanie przyjął też sam napój. 

Drzewo to porasta tropikalne lasy Południowej Ameryki. Wedle wiedzy botaników żyć możne nawet do 700 lat. Osiąga równie imponującą wysokość- nawet 40 metrów. Istnieje około 100 gatunków drzewa lapachowego. Z jego kory produkuje się susz do przygotowywania naparu. Z liści i kwiatów z kolei przyrządza się syrop.

Recepturę, wedle której przygotowuje się napar z kory Lapacho znali już Inkowie. Do dziś spotkać można drzewa pamiętające czasy gdy Indianie z przeżywali okres swej największej świetności. Wywar z kory tej niezwykłej rośliny zwali oni darem bogów i stosowali go w leczeniu wszelkich dolegliwości. Zgodnie z podaniami pomagać miał w zwalczaniu wielu problemów zdrowotnych.

Udokumentowane stosowanie lapacho z uwagi na prozdrowotne działanie datuje się na ok. 1873 r. Popularność na szeroką skalę zyskało po artykule w czasopiśmie O’Cruizeiro. Opisano tam przypadek wyleczenia choroby nowotworowej. Wszystkie  właściwości kory pau d’arco są bardzo ciekawe. Zapraszamy więc do lektury.

Właściwości kory drzewa lapacho

Herbata przygotowywana z kory drzewa lapacho to jeden z niewielu naparów, który przygotowywać trzeba w gotującej się wodzie. Napar przygotowany na bazie kory Lapacho posiada charakterystyczny, gorzkokwaśny smak i brązowy kolor. Aromat tej herbaty potrafi zaskoczyć niezwykłą dla innych naparów trawiastą nutą.

Kora Lapacho jest bogatym źródłem składników mineralnych i bioaktywnych. Zawiera substancje, które niszczą wolne rodniki i zapobiegają powstawaniu nowotworów. Gównie to lapachol – najważniejsza substancja czynna herbaty Inków. Jego stężenie w prawnym lapacho to nawet 7%. Liczne badania potwierdzają jego działanie w kierunku zmniejszania guzów nowotworowych i odczucia bólu. Oczywiście włączenie go do diety w przypadku choroby nowotworowej musi być skonsultowane z lekarzem. Możliwe są interakcje z konwencjonalnym leczeniem w postaci chemioterapii. 

Spożywanie lapacho uzupełni braki mikro- i makroelementów takich jak mangan, cynk, chrom, żelazo, wapń, potas czy miedzi i witamin.

Co ważne dla ludzi stroniących od kofeiny – lapacho nie zawiera jej wcale! Regularne picie naparów lapacho wspiera system immunologiczny, pomaga w leczeniu przeziębień, grypy, oraz chorób górnych dróg oddechowych.

 

Lapacho- przeciwskazania

Jak wiele ziół również pau d’arco posiada pewne przeciwskazania do stosowania. Substancje zawarte w tym produkcje mogą zaburzać syntezę witaminy K. Dlatego osoby przyjmujące leki przeciw krzepnięciu krwi nie powinny go suplementować. Wśród przeciwwskazań są również ciąża oraz karmienie piersią. 

Skutki nadmiernego spożycia lapacho

W przypadku nadmiernego spożycia tego produktu mogą wystąpić skutki uboczne. Najczęściej to pieczenie skóry i świąd.  Mogą pojawić się objawy alergii i opuchlizna. Ze strony układu pokarmowego moją wystąpić wymioty. 

Przy spożywaniu tej herbaty zwiększa się tendencja do siniaków oraz krwawień. Dlatego osoby podczas rekonwalescencji po operacjach powinny zrezygnować z naparu.

Jak parzyć herbatę Inków?

Istnieją co najmniej dwie metody przygotowania herbaty Lapacho. Obie odbiegają jednak zupełnie od tradycyjnych sposobów parzenia. Tradycyjna receptura nakazuje, by napar gotować pod przykryciem (w proporcji 1-2 łyżeczki suszu na filiżankę wody) przez około 20 minut. Uzyskany w ten sposób napój będzie dość mocny i intensywny w smaku.
Można także przyrządzić herbatę Lapacho w wersji delikatniejszej. By to zrobić gotujemy 4 łyżeczki suszu w 1 litrze wody przez ok. 5 minut. Potem pozwalamy nieco przestygnąć i podajemy. Napar można spożywać na ciepło lub na zimno!

 

Polecane produkty

Lapacho kora 50g
Indianie z powodu wyjątkowych właściwości zdrowotnych naparu czcili go jako dar od Bogów.

7,50 

Najniższa cena produktu w okresie 30 dni: 7,50 .

Na stanie

Dodaj do listy życzeń

Na stanie

Dodaj do listy życzeń
Catuaba 50g
Niezwykły afrodyzjak podnoszący libido i dodający energii.

12,39 

Najniższa cena produktu w okresie 30 dni: 12,39 .

Na stanie

Dodaj do listy życzeń

Na stanie

Dodaj do listy życzeń

Gwarancja jakości
lub zwrot do 365 dni

Sprzedajemy herbaty
już od 2007 r.

Darmowa dostawa już od 99 zł

Zamów do godz. 14, a wyślemy jeszcze dziś

Tylko naturalne aromaty

Herbaty i kawy z całego świata

Zapisz się do newslettera

Otrzymuj kupony rabatowe,
informacje o darmowej dostawie
oraz innych promocjach i nowościach.
Dołącz do nas
Bądź na bieżąco

Potrzebujesz pomocy?

Skontaktuj się z Anią
+48 789 607 494
(pon.-pt. w godz. 10-16:00)
[email protected]
Powiadom o dostępności Poinformujemy Cię, gdy produkt będzie dostępny w magazynie.