
Jedna z najlepszych kaw świata, obdarzona ostrym i wyrazistym smakiem.
21,70 zł
Najniższa cena produktu w okresie 30 dni: 21,70 zł.
Żeby wyrobić sobie zdanie o określonym gatunku kawy, należy przygotować go wedle ulubionej receptury, podać w preferowany sposób i spożyć w dogodnych warunkach. Ta „odkrywcza” teza jest jednak tylko wstępem do ciekawszych rozważań. Omówię dziś cztery proste sposoby, za pomocą których pośród setek odmian łatwiej odnajdziecie „swoją” kawę.
Jest kilka reguł, dzięki którym przekonamy się, czy mamy do czynienia z kawą wysokiej jakości. Sprawdźmy, na co zwrócić uwagę, by ułatwić sobie wybór kawy ziarnistej.
Zacznijmy od bardzo ważnej kwestii. Już po opakowaniu możemy stwierdzić czy mamy do czynienia z kawą wysokiej jakości. Informacje, jakie znajdziesz na opakowaniu kawy speciality to:
Mamy to. Sporo informacji, prawda? Od razu widać, że producent nie ma nic do ukrycia.
A co z ceną? Nie oszukujmy się. Kawa, która wymaga dużej ilości pracy ręcznej i to uczciwie opłaconej będzie droższa niż paczka Jacobsa w markecie. Co jeszcze składa się na wysoką cenę dobrej jakościowo kawy?
Trzeba przyznać, że przyzwyczailiśmy się do szukania kawy “100% arabica”. Robusta często traktowana jest często jako kawa gorsza. A jak jest naprawdę? Naprawdę możemy kupić arabikę, która będzie do niczego, jak i świetną robustę. A więc czym się kierować?
Szukasz kawy na poranny strzał energetyczny? Wybierz robustę – ma więcej kofeiny.
Szukasz kawy delikatniejszej w smaku? Pijesz parę filiżanek dziennie? Lubisz testować alternatywne metody parzenia? Wybieraj odmianę arabica.
Szukasz kawy, która zapewni pobudzenie, a jej smak odnajdzie się na większości kubków smakowych? Wybierz mieszankę dwóch gatunków! Najpopularniejsze to 80% arabica i 20% robusta i 50/50. One świetnie sprawdzą się w biurach. Szczególnie w poniedziałkowy poranek gdy firmowe ekspresy do kawy przeżywają prawdziwe oblężenie.
Kwaśność czy kwasowość? Kawa ma być kwaśna?! Absolutnie nie! Kwaśna kawa to kawa zrobiona z niskiej jakości ziaren. Często też parzona w nieodpowiedni sposób.
Kwasowość to stosunek kwasu i cukru w kawie. Skąd ten kwas? Stąd, że kawa jest owocem, a większość owoców zawiera w sobie kwaskowy smak – cytryny, jeżyny, jabłka… Można długo wymieniać.
Kwasowość kawy wynika z warunków uprawy kawy, klimatu, w jakim znajduje się plantacja, metody obróbki ziaren, stopnia ich wypalenia i zaparzenia.
Tu znowu musimy wrócić do indywidualnych preferencji. To one są najważniejsze gdy sięgamy po kubek z kawą. Dla osób, które lubią kawy słodkie polecamy te, o niskim poziomie kwasowości. Warto spojrzeć na ziarna z Ameryki Południowej np. z Brazylii czy Gwatemali. Tym, którzy lubią wyrazisty smak, możemy polecić kawy z wyższym poziomem kwasowości. Warto takich szukać wśród kaw pochodzących z Afryki.
Wybór kawy oprócz naszych indywidualnych preferencji smakowych powinien wynikać z metody, jaką będziemy ją zaparzać. Osobom, które wybierają ekspresy do kawy polecamy kawy średnio lub ciemno palone. Często na ich opakowaniach znajdziesz informację “w stylu włoskim” lub “italian roast”. Fajnie sprawdzą się tu mieszanki arabiki z robustą.
Zamiast ekspresu wolisz metody przelewowe tzw. alternatywne? W nich najlepiej sprawdzą się jasno wypalone arabiki.
To jedna z informacji, którą znajdziesz na opakowaniu kawy wysokiej jakości z dobrej palarni. A tak właściwie to cały zestaw informacji, które przestawia się w formie wykresu. Opisuje on właściwości kawy: czystość smaku, kwaskowatość, słodycz, konsystencja, kombinacja smaków i zapachów oraz posmak. To właśnie w wyniku tej analizy powstają profile dla danych ziaren, które znajdziesz na paczce. Mówią, jakiego smaku możemy się spodziewać – świeżego owocowego czy cięższego z nutami kakao.
Pierwszym zmysłem, na który powinna oddziaływać kawa jest węch. Wyobraźcie sobie więc, że bierzecie do ręki świeżo kupione ziarna, zapakowane najczęściej w aluminiową torebkę zamkniętą przy pomocy specjalnego paska. Zbliżacie nos do świeżo otwartej torebki i… No właśnie, jeśli nic nie czujecie, lub zapach nie jest bardzo intensywny, to powinniście nabrać poważnych podejrzeń. Kawa jest jednym z najbardziej aromatycznych produktów spożywczych, a w porównaniu do innych napojów, jej oddziaływanie na powonienie jest ogromne. Oczywiście różne gatunki kawy posiadają aromat o różnym stopniu intensywności, jednak zasadą jest, że dopiero hermetyczne zamknięcie może w pełni zachować zapach kawy wewnątrz opakowania.
Jeśli ziarna zdały „test aromatu”, możemy przejść dalej. Zmielmy je i zaparzmy w ulubiony sposób. Kolejnym krokiem jest określenie odczuwalnej kwasowości naparu. A więc kwasowość; jaką powinna mieć kawa wysokogatunkowa? Pożądane skojarzenia to nuty winne i owocowe, pozostawiające w ustach miłe uczucie świeżości. W zależności od gatunku kwasowość może być intensywna i owocowa (Robusta), delikatna, winno-kwiatowa (Arabica), bądź czymś z pogranicza tych doznać w przypadku mieszanek.
Trzeci krok wymaga już nieco bardziej abstrakcyjnego myślenia. Opisowo rzecz ujmując chodzi o to, jak „czujemy” kawę w ustach. Niektóre odmiany będą sprawiały ciężkie, acz bogate w szeroki bukiet smaków wrażenie (głównie odmiany kongijskie czy etiopskie), inne będą delikatniejsze, bardziej „zrównoważone” i przewidywalne (wszelakie arabiki). Praktyczną poradą dla osób pijących kawę z mlekiem, jest zdecydować się na te „cięższe” odmiany; po dodaniu łagodzącego mleka, ich smak będzie wciąż mocno kawowy.
No i ostatni, czwarty krok – smak. Pochodna wszystkich poprzednich i finalny efekt najróżniejszych czynników. Na tym etapie nie ma już żadnych naukowych czy nawet empirycznych mądrości. Pić należy taką kawą, jaka komu smakuje. I to jest najwazniejsze kryterium wyboru kawy ziarnistej.
Inaczej to ocenianie kawy. Regularnie przeprowadzają ją importerzy kawy, pracownicy palarni czy bariści. Ale nikt przecież nie broni zrobić tego w domu z przyjaciółmi.
Cupping to świetny sposób, by się na chwilę zatrzymać, uważnie wąchać i smakować. Duża dawka kofeiny i ćwiczenia mindfulness w jednym.
Przygotować trzeba do tego kilka średniomielonych kaw. Zaparza się je w proporcji 11g na 200 ml. Każda zaparza się w temperaturze 95 stopni przez 4 minuty. Po tym czasie wybiera się łyżeczką drobinki kawy, a napar jest gotowy do testowania. Nabiera się odrobinę łyżeczką i siorbie, próbując ocenić kilka parametrów. Oceniamy: aromat, konsystencję tzw. body, czy po przełknięciu nadal odczuwamy posmak, szukamy skojarzeń w smaku i zapachu. Czujesz czekoladę i orzechy czy świeże owoce? To świetna zabawa i trening dla mózgu, który przypomina sobie zapachy, które może powiązać np. z dzieciństwem na działce dziadków i smakiem zerwanych tam malin.
Jeśli już wybraliśmy te idealne ziarna, z którymi chcemy rozpocząć dzień, trzeba je dobrze przechowywać. Kawa to jedna z najbardziej aromatycznych substancji na świecie. Niestety łatwo też traci ten aromat. Najlepsze sposoby ochrony aromatu kawy znajdziesz poniżej:
Jeśli po wejściu na kategorię kaw w dowolnym sklepie nadal masz mętlik w głowie problemy z wyborem polecamy na początek “bezpieczne kawy”. Nie tylko brazylijskie arabiki sprawdzą się dla większości osób. Warto spojrzeć też na takie kierunki jak Costa Rica, Kolumbia, Papua Nowa Gwinea czy Gwatemala.
Życzymy smacznej podróży po świecie kawy!