0,00  0

Koszyk

Brak produktów w koszyku.

Kontynuuj zakupy
Brakuje Ci jeszcze 99,00  do darmowej wysyłki.
0,00  0

Koszyk

Brak produktów w koszyku.

Kontynuuj zakupy
Brakuje Ci jeszcze 99,00  do darmowej wysyłki.

Kawa palona czy rozpuszczalna?

Każdego dnia na świecie zaparza się nawet 2 miliardy filiżanek kawy. To prawie 25 milionów litrów. Zdecydowanie to jeden z najpopularniejszych napojów. Ale którą wybrać?  Kawę świeżo paloną czy rozpuszczalną? Sprawdźmy!

Kawa palona – proces powstawania

Zanim kawy zielona trafi na stół w postaci aromatycznej, budzącej do życia „małej czarnej”, musi przebyć długą drogę. Jej kluczowym elementem jest proces palenia. Właśnie jemu zawdzięczamy unikalny zapach i smak naparu. 

Jak pali się kawę? Wypalanie można przeprowadzić na wiele sposobów. Jest proste w swej istocie – kawa wymaga określonego czasu i temperatury obróbki. W rzeczywistości jest to precyzyjna sztuka, której arkana wymagają pasji i lat nauki. Idealnie palone ziarna od bezużytecznego surowca dzieli czasem zaledwie kilka sekund!

Stopnie palenia kawy

Palenie jasne daje ziarna barwy cynamonu. Otrzymuje się je w 205 stopniach Celsjusza. Uzyskany z nich napar ma lekki i delikatny smak, czasem kwaskowy. Nie pozostaje zbyt długo na języku. Stosunkowo niska temperatura i czas palenia sprawiają, że większość cukrów nie uległa karmelizowaniu. Gatunkami, które często wypala się jasno, są te pochodzące z Afryki. Jasno palone ziarna mają największe stężenie kofeiny. 

Palenie średnie jest typem najczęściej spotykanym. Jego temperatura wynosi około 215 stopni Celsjusza. Zwiększenie żaru pod kawą pomaga usuwać w znacznym stopniu kwaśny posmak naparu. Kawa średnio palona ma głęboki, wyrazisty i pełny smak. Pozostaje on na podniebieniu dłuższą chwilę. Pojawia się też subtelna goryczka.

Palenie mocne odbywa się w temperaturze 225-235 stopni Celsjusza. Kawa po zaparzeniu ma ciemnobrązowy, niemal czarny kolor. W konsystencji jest zawiesista, o lekko oleistym charakterze. Napar całkowicie traci kwaskowość. Wyróżnia go pełny i intensywny aromat, czasem z wyczuwalną nutą czekolady. Większość cukrów w procesie palenia karmelizuje się, co daje efekt słodyczy. Gatunki mocno palone najlepiej komponują się z mlekiem. 

Jaką kawę wybrać do idealnego espresso?

Uznaje się, że kawy mocno palone najlepiej się sprawdzą w ekspresie. Jasno lub średnio palone ziarna z kolei dobrze pasują do metod przelewowych. 

Polecamy Wam kawy palone w Polsce jak Hayb czy Etno. Poziom polskich palarni jest znakomity!

Przechowywanie kawy palonej

Warto wiedzieć, że surowe, zielone ziarna kawy mogą być przechowywane nawet wiele lat, bez utraty smaku i aromatu. Rzecz zmienia się po wypaleniu. Od tej chwili ziarna wymagają starannego opakowywania. Nawet w szczelnym zamknięciu nie powinno się przechowywać ich zbyt długo, gdyż szybko pozbywają się swojej mocy.

Jak parzy się kawę paloną?

Najpopularniejsze metody parzenia kawy są następujące: w ekspresie ciśnieniowym, przelewowym oraz… zalewana w kubku. W ostatnich latach rosnącą popularność zdobywają metody alternatywne oparte o przelewanie mielonej kawy przez papierowy filtr. Do tego celu wykorzystuje się dripy oraz chemex, które bliżej możecie poznać w naszym sklepie.

 

Jak zmielić kawę do poszczególnych metod parzenia?

Każda metoda wymaga odpowiedniego zmielenia ziaren kawy. Generalna zasada jest taka, że im dłużej kawa podczas parzenia ma styczność z wodą, tym grubiej powinna być zmielona. Tak więc kawę do ekspresu mielimy drobniej niż do metod przelewowych.

Historia powstania kawy rozpuszczalnej

Kawa rozpuszczalna jest na rynku od lat 50 XX wieku. Miała być sposobem na przechowywanie nadprodukcji brazylijskiej kawy. Amerykańscy żołnierze pili ją na frontach II wojny światowej. Polubili ją na tyle mocno, że na potrzeby armii wykupiono roczną produkcję.  W 1938 roku produkcją kawy rozpuszczalnej na masową skalę zajęła się natomiast firma Nescafe.

Obecnie w niektórych krajach udział w rynku kawy rozpuszczalnej osiąga nawet do 50%. Niektóre szacunki wskazują, że w Wielkiej Brytanii jest to aż 75%. W Polsce 10% ogólnie sprzedawanej kawy stanowią odmiany instant.

Jak powstaje kawa rozpuszczalna

Współcześnie kawę rozpuszczalną wytwarza się na dwa sposoby.

Pierwszy polega na suszeniu ziaren poprzez wymrażanie czyli liofilizacji. Z dwóch, współcześnie praktykowanych metod, ta jest zdecydowanie bardziej kosztowna, ale pozwala na otrzymanie kawy rozpuszczalnej najwyższej jakości. Na czym polega? Ekstrakt kawowy umieszczany jest w komorze o bardzo niskiej temperaturze (- 40 do – 50 stopni Celsjusza), skutkiem czego cząsteczki zawartej w stężonym naparze wody tworzą kryształki lodu. W kolejnej komorze powstały półprodukt osuszany jest w warunkach bardzo niskiego ciśnienia. Ta niezwykle nowoczesna metoda, pozwala na zachowanie naturalnego aromatu i smaku kawy. Dzięki temu uzyskuje też wyraźną przewagę nad drugą z metod. W 1963 firma Maxwell House zaczęła reklamować kawę otrzymywaną w procesie liofilizacji, która była „dobra do ostatniej kropli”. Inni producenci szybko przyjęli ten pomysł i w kilkadziesiąt lat później zdecydowana większość kaw rozpuszczalnych pozyskiwano w tym procesie.

Druga metoda produkcji to tzw. osuszanie rozpryskowe. Ekstrakt kawowy wraz z gorącym powietrzem jest tutaj rozpryskiwany w komorze, gdzie pod wpływem wysokiej temperatury cząsteczki wody odparowują, pozostawiając tylko suchą, sproszkowaną kawę. Jest to metoda nieporównywalnie bardziej prymitywna, co nie pozostaje obojętne dla smaku i aromatu powstałej kawy. Konieczna dla  procesu wysoka temperatura pozbawia bowiem otrzymany produkt większości cech, które cenimy w kawie szczególnie. Jej aromat jest znacznie uboższy.

 

Skład kawy rozpuszczalnej

Kawa rozpuszczalna doceniana jest przez wiele osób z uwagi na łagodniejszy smak niż kawa mielona. Daje również subtelniejszy efekt pobudzenia. Zwykle mówi się, że filiżanka kawy naturalnej zawiera ok. 120 mg kofeiny, a rozpuszczalnej ok. 65 mg. Wartości te są zawsze przybliżone, gdyż faktyczna wartość zależy od wielu czynników – gatunku kawy, sposobu przygotowania oraz składu.

Czy kawa rozpuszczalna jest zdrowa?

Kawa rozpuszczalna jest odwodnionym ekstraktem z ziaren. Jej wpływ zdrowotny jest zbliżony do tego z kawy świeżo parzonej. Rozpuszczalna ma mniejszą zawartość cholesterolu niż kawa z ekspresu. Jeśli jest to dla nas ważne kryterium, najlepiej sięgnąć po kawę filtrowaną. Ilość antyoksydantów jest zbliżona do świeżej kawy, a niektóre badania mówią nawet o ich zagęszczeniu. Warto sprostować także informację, że kawa rozpuszczalna jest bardziej kaloryczna od palonej. Filiżanka kawy rozpuszczalnej zaparzonej z jednej łyżeczki (2 g) bez mleka i cukru to zaledwie 1,5-2 kcal. To dokładnie tyle samo, co w podobnie przygotowanej kawie naturalnej.

 

A Wy? Wolicie kawę tradycyjną czy rozpuszczalną? A może również mieliście styczność ze smakowymi kawami rozpuszczalnymi? Jakie są Wasze ulubione?

Polecane produkty

Gwarancja jakości
lub zwrot do 365 dni

Sprzedajemy herbaty
już od 2007 r.

Darmowa dostawa już od 99 zł

Zamów do godz. 14, a wyślemy jeszcze dziś

Tylko naturalne aromaty

Herbaty i kawy z całego świata

Zapisz się do newslettera

Otrzymuj kupony rabatowe,
informacje o darmowej dostawie
oraz innych promocjach i nowościach.
Dołącz do nas
Bądź na bieżąco

Potrzebujesz pomocy?

Skontaktuj się z Anią
+48 789 607 494
(pon.-pt. w godz. 10-16:00)
[email protected]
Powiadom o dostępności Poinformujemy Cię, gdy produkt będzie dostępny w magazynie.