Arabica Tanzania AA 100g
Jedna z najlepszych kaw świata, obdarzona ostrym i wyrazistym smakiem.
21,70 zł
Najniższa cena produktu w okresie 30 dni: 21,70 zł.
Latem mamy zdecydowanie mniejszą ochotę na gorące napoje. Co robić, jeśli chęć na codzienną dawkę kofeiny nie zmniejsza się wraz ze wzrostem temperatury? Mamy kilka sposobów na kawę w upalne dni!
Frappe pochodzi z Grecji i najchętniej pijana jest w krajach śródziemnomorskich. Jednak coraz częściej rozsmakowują się w niej także mieszkańcy chłodniejszych terenów w czasie letnich miesięcy. Urzeka swoją prostotą i wieloma odsłonami. Do jej wykonania wystarczy espresso, kostki lodu oraz zimne mleko. Reszta pozostaje kwestią gustu i wyobraźni. Do Frappe można dodać bitą śmietanę, owoce sezonowe, syrop smakowy, kakao, orzechami lub odrobię czekolady. Dla słodyczy możesz dodać odrobinę cukru. Składniki możesz dowolnie modyfikować.
Frappe to napój z duuużą ilością piany. Dlatego warto się zaopatrzyć w spieniacz do mleka, albo shaker. Nie masz? Nic straconego! Zwykły słoik z nakrętką też sobie poradzi.
Jeśli nie przepadasz za espresso, możesz wykorzystać także tradycyjną kawę sypaną, a nawet rozpuszczalną.
Przygotuj kawowy napar – espresso wystarczy 30 ml, tradycyjnej kawy około 50 ml a kawy rozpuszczalnej około 80 ml. Ciekawym rozwiązaniem może być wykorzystanie kawy smakowej – na przykład o smaku mięty lub karmelu. Wtedy w łatwy sposób przygotujesz frappe w oryginalnej odsłonie, która zaskoczy znajomych!
Po ostudzeniu musisz spienić napój – wykorzystaj mikser, spieniacz do kawy lub… słoik z pokrywką, którym będziesz silnie potrząsać, aż do uzyskania sztywnej piany. Do mieszanki możesz dodać cukier, jeśli wolisz ją w słodkim wydaniu. Następnie przelej ją do szklanki (najlepiej prezentuje się w wysokich naczyniach), dodaj kostki lodu, mleko, ulubione dodatki i gotowe!
Na co dzień pijesz czyste espresso? Potrzebujesz intensywnego pobudzenia? Możesz go zaznać również w wydaniu na zimno. A to dzięki kawie freddo. W zależności od upodobań w wersji espresso albo cappuccino.
Chcesz spróbować? Wsyp do szklanki na whisky kostki lodu i wylej na nie napar kawowy. Dodaj trochę cukru jeśli lubisz, a następnie odstaw do schłodzenia. Freddo można łączyć również z mlekiem, bitą śmietaną, wiórkami z czekolady, a nawet lodami. Syrop smakowy również doda słodkiego smaku. W wersji cappuccino dodaj odpowiednią ilość mleka.
Daje intensywne pobudzenie oraz orzeźwienie – jest idealnym wyborem nawet na najbardziej upalne dni.
Kawa mrożona to nie jedyna opcja na lato. Jak wiemy kawa niejedno ma imię więc sprawdźmy kolejną opcję .
Parzenie kojarzy nam się z wysokimi temperaturami, które uwalniają moc liści herbaty lub ziaren kawy. Tymczasem do przygotowania kawy można użyć również zimnej wody, wykorzystując metodę cold brew. Co więcej, możesz łatwo zrobić ją w domu, choć musisz uzbroić się w cierpliwość. Obiecujemy, że smak wynagrodzi oczekiwanie!
Co będzie potrzebne do jej wykonania? Oczywiście mielona kawa – najlepiej średnio lub grubo, w porcji 200 gramów. Należy umieścić ją w wysokim naczyniu i zalać litrem wody w temperaturze pokojowej. Następnie wymieszać i odstawić na około dwanaście godzin. Co jakiś czas warto ponownie wymieszać, na przykład potrząsając lekko pojemnikiem. Po upływie czasu napój trzeba przefiltrować. Wystarczy użyć papierowych filtrów (np. Chemex) i freddo prawie gotowa. Podawaj ją w wysokich szklankach z kostkami lodu. Możesz dodać do niej także cukier lub mleko.
Zimne parzenie ujmuje właściwą kawie goryczkę i kwasowość. Otrzymany napój jest delikatny, słodkawy i bardzo czysty. Przypadnie do gustu nawet osobom, które na co dzień nie piją kawy mielonej. Ma ona także wyższą zawartość kofeiny, dzięki długiemu procesowi parzenia. Jeśli nie masz akurat ochoty na intensywne pobudzenie, możesz potraktować freddo jako esencję, która zostanie dodana do smakowego mleka, wody lub deseru.
Do parzenia na zimno można również wykorzystać specjalną butelkę Hario filter in coffee bottle, dzięki której przygotowanie kawy będzie jeszcze przyjemniejsze.
Jak widać przepis na kawowe orzeźwienie jest szybki i prosty. Nie potrzebujesz wymyślnych składników ani tajemnej wiedzy. Mamy nadzieję, że już wiesz jak zrobić kawę mrożoną w domowym zaciszu. A wiecie dlaczego warto się skusić na taką kawę w domu? Kosztuje ułamek tego, co kawa mrożona w popularnej kawiarni 😉