Cynamon cejloński (LASKI) 50g
Idealny dodatek do herbaty, grzanego wina, a nawet piwa
15,89 zł
Najniższa cena produktu w okresie 30 dni: 15,89 zł.
Niewiele osób zdaje sobie sprawę z tego, że na rynku dostępne są różne rodzaje cynamonu z Wietnamu, Indonezji czy Chin. Z tego powodu powstaje pytanie, jaki cynamon jest najlepszy oraz w jaki sposób rozpoznać prawdziwy cynamon. W tym artykule postaramy się przybliżyć również skąd cynamon pochodzi oraz jakie właściwości zdrowotne wykazuje. Zatem serdecznie zapraszamy do lektury tego artykułu, w którym wszystkie te kwestie omówimy.
Chcesz wiedzieć, jaki cynamon najzdrowszy jest? Powszechnie za najlepszy cynamon uważa się oryginalny cynamon cejloński, jednak pewnie zastanawiasz się dlaczego i czym się on różni od innych gatunków. Przede wszystkim cynamon cejloński to przyprawa znana na całym świecie, która nierozłącznie kojarzy się ze świętami, prawdopodobnie dlatego, że wykazuje działanie rozgrzewające. Cynamon cejloński pochodzi z Cejlonu, jednak jest to dawna nazwa Sri Lanki. Zatem można powiedzieć, że pochodzi ze Sri Lanki, ale obecnie dostępny w sprzedaży jest niemal na całym świecie. Jednak bardzo często mylony jest z cynamonem kasja, znanym pod nazwą cassia lub cynamon chiński. Jeśli je ze sobą porównamy, nie ulega wątpliwościom, że cynamon z cejlonu jest zdecydowanie lepszy! Poznaj lecznicze właściwości cynamonu cejlońskiego i przekonaj się sam.
Czym jest cynamon? Najczęściej kupujemy go w formie proszku, który jest po prostu sproszkowaną korą drzewa cynamonowego. Laska cynamonu cejlońskiego pochodzi oczywiście z cynamonowca cejlońskiego, uprawianego w wielu miejscach na świecie. Jednak cynamon dostępny powszechnie w sklepach to cynamon cassia, która ze względu na zawartość kumaryny nie wykazuje tak pozytywnych właściwości. Jednak jakie są zalety cynamonu cejlońskiego?
Znasz już odpowiedź na: cynamon jaki najlepszy. Jednak co jeszcze powinieneś wiedzieć o tej przyprawie i ewentualnych przeciwwskazaniach do spożywania cynamonu?
Cynamon zawiera wiele pozytywnych substancji, dzięki którym jest przyprawą powszechnie uznawaną za zdrową. Warto wykorzystywać ją w swojej kuchni, także ze względu na jej wspaniały smak i aromat.