-20%
Kenia Milima
Czarna herbata prosto z Afryki
10,79 zł – 20,78 zł
Najniższa cena produktu w okresie 30 dni: 10,79 zł.
Czarna herbata to jeden z najpopularniejszych napojów na świecie, a samo picie herbaty jest czynnością, którą wykonujemy od wielu lat niemal każdego dnia. Parzenie herbaty wydaje się być więc bardzo prostą i automatyczną czynnością, do której zwykle nie przywiązuje się dużej uwagi. To jednak spory błąd, ponieważ poza samą jakością suszu czy rodzajem herbaty (na przykład inaczej parzymy czarną herbatę a inaczej zielone herbaty), na smak i aromat naparu duży wpływ ma także sam proces parzenia. Stworzenie ceremonii parzenia ma duże znaczenie dla przygotowywanych liści herbaty, ale także proces ten może być niezwykle odprężającym zajęciem dla osoby przygotowującej dzbanek herbaty. Herbata parzona w odpowiedni sposób pozwoli delektować się jeszcze lepszym smakiem napoju, poprzez wydobycie z niej prawdziwego, głęboko skrywanego aromatu. Teina, czyli pobudzający odpowiednik kofeiny zawarty w herbacie, stała się ważnym elementem codzienności wielu Polaków, ale także innych narodowości, co przekłada się na popularność herbat na świecie. Czarna herbata poddawana jest procesowi fermentacji, dzięki której otrzymuje swój wyjątkowy i doceniany przez wielu smak. Odpowiednie parzenie podbija ten aromat, a także wpływa na zawartość wspomnianej przed chwilą teiny.
Jeśli kogoś interesuje czarna herbata parzenie powinną być jedną z pierwszych kwestii do wyszukania. W gąszczu informacji, akcesoriów i zestawów, które gwarantują polepszenie smaku herbaty, można się jednak zgubić. Część społeczeństwa uwielbia herbaty liściaste, a inna grupa wierna jest herbatom ekspresowym, z których parzeniem również można trochę poeksperymentować. Niektóre herbaty, w zależności od gatunku, nadają się do wielokrotnego parzenia (na przykład gunpowder herbata). W herbacie wiele zależy od indywidualnego rodzaju, dlatego zazwyczaj najlepiej jest w pierwszej kolejności zwrócić uwagę na informacje znajdujące się na opakowaniu.
Większość herbat do pełni smaku potrzebuje jednak również takich niuansów, jak wcześniejszego podgrzania naczynia czy dołożenia wybranych dodatków w odpowiednim do tego momencie. Nasuwa się więc pytanie – czy warto się tak starać?
Podczas przygotowywania herbaty warto poświęcić jej trochę czasu. Dopiero odpowiedni proces, któremu podlega od momentu zerwania liści z krzewu do wylądowania w filiżance czy kubku, zapewni wspaniały smak bez gorzkiej nuty. Zaparzanie herbaty powinno przebiegać w podgrzanym wcześniej naczyniu. W tym celu najlepiej sprawdzają się czajniki ceramiczne, a raczej niewielkie czajniczki do herbaty, które doskonale trzymają ciepło i sprawią, że napar na pewno osiągnie wymaganą temperaturę. Co ciekawe, duże znaczenie zarówno dla smaku, jak i dla aspektów zdrowotnych ma czas włożenia do niej dodatków. Według wielu naukowców, ma to szczególną wagę w przypadku dodawania do czarnej herbaty dodatku w postaci cytryny. W idealnym scenariuszu powinna być ona użyta w napoju dopiero po zaparzeniu, co zapobiega szkodliwym dla zdrowia, zachodzącym w naczyniu reakcjom chemicznym. Jeśli interesuje Cię ten temat, sprawdź nasz wpis o tym, czy herbata z cytryną jest zdrowa.
Kiedy zastanawiamy się, w jaki sposób należy parzyć herbatę, jednym z pierwszych pytań, które nasuwają się miłośnikom tego napoju jest hasło: Jak długo parzyć czarną herbatę? To, ile parzyć czarną herbatę zależy oczywiście od indywidualnych wytycznych, które powinny być dołączone do kupionego produktu. Czas zaparzenia herbaty będzie nieco inny dla każdego gatunku, a także jej samej formy. Czarna herbata czas parzenia będzie zależał bezpośrednio także od użytej ilości suszu czy stopnia zwinięcia liści (w przypadku zaparzania herbaty liściastej). Gdy już mamy przygotowane wszystkie elementy nie pozostaje nic innego jak zalać liście wodą. Wśród herbat standardowy czas parzenia herbaty wynosi około 3 minut, a większość źródeł podaje przedział czasowy 2-3 minuty. Jest to jednak oczywiście kwestia określonego gatunku, ponieważ dla jednej herbaty odpowiedni będzie czas 2 minut, dla większości 3-4 minut, a niektóre rodzaje będą potrzebowały nawet około 7 minut. Uśredniając więc te dane, można powiedzieć, że zazwyczaj nie powinno przekraczać się czasu 3-5 minut.
Zbyt długie parzenie odpowiada za gorzki smak napoju. W specjalnych okolicznościach można jednak wydłużyć czas parzenia. Wydłużając czas parzenia o minutę możemy wydobyć odpowiedni smak z liści, które były już wcześniej używane. Kolejne parzenie tej samej herbaty będzie więc charakteryzowało się nieco innym sposobem zalewania. Przygotowując herbatę należy pilnować wskazanego czasu jej parzenia, aby uzyskać pożądany smak naparu.
Temperatura parzenia herbaty czarnej w porównaniu do innych rodzajów herbacianych napojów jest znacząco wyższa – na przykład zielona herbata matcha lub herbata sencha zalana wrzątkiem nie będzie już tak dobrze smakować. Kiedy decydujemy się przygotować napój z prawdziwego zdarzenia, jakim jest czarna herbata temperatura parzenia ma ogromne znaczenie dla uzyskania końcowego aromatu. To, w jakiej temperaturze herbatę należy parzyć, zależy oczywiście od jej konkretnego gatunku. To, co jest niezwykle istotne podczas parzenia herbaty to fakt, że nie powinniśmy zalewać jej wrzątkiem, ani zbyt dużą ilością wody. Mimo że czarna herbata powinna być zalewana wodą o temperaturze ok 95 stopni, zaraz po zagotowaniu należy chwilę odczekać, aby temperatura wody mogła się nieco zmniejszyć. Niektóre źródła podają także wąski przedział 95-98 stopni Celsjusza. Jedno jest pewne – powinna przekraczać 80 stopni Celsjusza, ponieważ przedział między 70 a 80 stopni Celsjusza zarezerwowany jest dla innego typu herbat – między innymi pasować tu będzie zielona herbata z jaśminem. Oprócz tego, że zalewamy ją wodą o odpowiednich parametrach, należy pamiętać również o zastosowaniu niewielkiej ilości wody. Zazwyczaj na dwie łyżeczki suszu zaleca się około 100 ml wody.
Aby pilnować ściśle określonych warunków parzenia herbaty, miłośnicy tego napoju zaopatrują się nawet w specjalne akcesoria do herbaty, zawierające między innymi termometr, który znacząco ułatwia kontrolowanie odpowiednich warunków parzenia liści. W naszym sklepie internetowym znajduje się szeroki wybór różnego rodzaju herbat – czarna herbata również jest w ofercie. Sprawdź nasze propozycje i dzięki poznanym informacjom ciesz się wspaniałym smakiem herbacianych napojów.