Irish Whisky 100g
Smak doskonałej irlandzkiej whisky jęczmiennej, na bazie Arabica Excelso.
17,70 zł
Najniższa cena produktu w okresie 30 dni: 17,70 zł.
Irlandzka kawa, znana również jako irish coffee, to wspaniała propozycja na długie i mroźne wieczory, dzięki której nie tylko się pobudzimy, a nawet i rozgrzejemy. Nie jest to zasługa kofeiny zawartej w kawie, a irlandzkiej whiskey, którą dolewamy do kawy irlandzkiej. Ten wykwintny i intensywny aromat przełamany jest dodatkiem bitej śmietany, która dodaje napojowi słodyczy oraz sprawia, że pięknie się prezentuje w szklance. Wspólnie z nami dowiesz się, jak przygotować irish coffee. Co więcej, z miłą chęcią przybliżymy Ci kilka ciekawostek o tej kawie oraz jej pochodzeniu. Serdecznie zapraszamy.
Historia powstania kawy irlandzkiej jest bardzo ciekawa i w zasadzie przypadkowa. Planowany lot z Irlandii do Kanady nie odbył się ze względu na złe warunki atmosferyczne. Z tego powodu pasażerowie na irlandzkim lotnisku chcieli się rozgrzać i odpocząć. Pracujący wówczas w kantynie Joseph Sheridan wpadł na pomysł, by dodać do kawy whisky, a całość udekorować śmietanką. W ten sposób powstała pierwsza kawa irlandzka, która obecnie znana jest niemal na całym świecie. Ten kawowy, rozgrzewający napar najpierw zyskał uznanie w Stanach Zjednoczonych, jednak dziś zna go niemal każdy – a to wszystko z powodu odwołanego samolotu i zmęczenia podróżnych.
Poznaj nasz przepis krok po kroku na irlandzką kawę i przekonaj się sam, jak prosta jest do przygotowania w domu. Klasyczna wersja tego napoju zakłada, że do przygotowania użyjesz średnio lub ciemno palonej kawy. Jej aromat i smak musi pasować do whisky. Z kolei bita śmietana powinna być prosto z lodówki.
Kawę powinieneś zaparzyć tak jak zawsze. Całość warto przelać do wcześniej ogrzanego naczynia, by zachować odpowiednią temperaturę. Następnie możesz dodać trzcinowego albo brązowego cukru i oczywiście wlać kieliszek irlandzkiej whisky. Proporcje to zazwyczaj 3:1, czyli np. 150 ml kawy i 50 ml whisky. Na wierzch nałóż bitej śmietany, którą możesz ubić samodzielnie lub kupić gotową. Na koniec całość posyp startą czekoladą (najlepiej gorzką, z dużą zawartością kakao).
Inną propozycją jest iced irish coffee, czyli kawa po irlandzku na zimno. Do przygotowania takiej irish coffee należy przygotować sobie Cold Brew w ekspresie, jednak z powodzeniem przyrządzisz mrożoną kawę irlandzką na bazie schłodzonego americano (ale napój będzie wówczas nieco gorszy). Kolejne kroki są identyczne, jak te w przepisie klasycznym. Jednak ta propozycja skutecznie ochłodzi każdego kawosza w letni dzień.
Pyszny napar, który można podać zarówno w formie gorącego napoju kawowego, jak i zimnego drinka – czyż nie brzmi to wspaniale? Co więcej, taki napój kawowy z dodatkiem alkoholu można dowolnie modyfikować. Niektórzy preferują dodać do niego wyrazisty likier, a inni syrop. Taka irish cream kawa z pewnością przypadnie do gustu każdego miłośnikowi kaw. Koniecznie sprawdź, jakie mieszanki kaw specialty możesz wykorzystać do tego napoju, by uzyskać odpowiednią kwasowość i aromat. Pamiętaj też, że prawdziwa irish coffee serwowana jest w przeróżnych palarniach, dzięki czemu możesz przekonać się, jak ona smakuje.