-20%
Hibiskus 50g
Czerwone złoto o wspaniałym smaku i aromacie.
5,10 zł Pierwotna cena wynosiła: 5,10 zł.4,08 złAktualna cena wynosi: 4,08 zł.
Najniższa cena produktu w okresie 30 dni: 4,08 zł.
Napar z kwiatu hibiskusa znany jest już od wielu lat. Charakteryzuje go kwaśny posmak, który nadaje herbacie niezwykłego charakteru. Uważa się, że regularnie picie herbaty z hibiskusa może mieć pozytywny wpływ na zdrowie naszego organizmu. Roślina ma wykazywać liczne działania prozdrowotne i być skuteczna w zwalczaniu wielu schorzeń. Jakie właściwości wykazuje napar z hibiskusa? Z jakimi chorobami jest w stanie nam pomóc? Czy istnieją przeciwwskazania do jej stosowania?
Hibiskus to roślina, która nazywana jest także ketmią szczawiową, malwą sudańską lub różą chińską. Krzew niezwykle dobrze rozwija się w miejscach o dużym nasłonecznieniu, dlatego z łatwością można go znaleźć w Chinach, Malezji czy Indiach. Posiada duże kwiaty w kolorach różu, czerwieni oraz żółci, które wyglądem przypominają kielich. To właśnie w nich ma się kryć najwięcej korzystnych substancji. Kiedy kwiaty zakwitną dokonuje się ich zbioru, a następnie suszy i pakuje się je do specjalnych pojemników, aby jak najdłużej zachować ich aromat i właściwości herbaty hibiskus.
Hibiskus właściwości magiczne są znane od wielu lat w medycynie ludowej. Uważa się, że jest on źródłem kwasów organicznych, które pobudzają metabolizm komórkowy, enzymów oraz składników mineralnych. Picie naparu hibiskusowego ma wpływać na:
Lecznicze właściwości hibiskusa nie zostały potwierdzone naukowo. Kwiat malwy sudańskiej jest szeroko stosowany w medycynie naturalnej. W składzie rośliny można znaleźć liczne flawonoidy, które odpowiadają za działania moczopędne.
Niektórzy badacze twierdzą, że substancje zawarte w wyciągu z hibiskusa powodują rozszerzenie naczyń krwionośnych oraz wzrost produkcji żółci. Ma to zapobiegać tworzeniu się drożdżaków oraz pierwotniaków w układzie pokarmowym, a także wpływać na przemianę materii i skutecznie oczyszczać organizm. Hibiskus jest szeroko stosowany w celu hamowania powstawania zastojów wody oraz obniżania poziomu cholesterolu. Inne właściwości zdrowotne to wspomaganie pracy wątroby oraz obniżanie ciśnienia krwi. Herbatka z hibiskusa może wpływać na poziom wolnych rodników oraz uszkodzonych komórek w organizmie.
Picie naparu z hibiskusa może wpływać na układ immunologiczny, W jego składzie znajdziemy witaminę C, która wykazuje działanie przeciwzapalne. Wspomaga organizm w walce z wirusami i bateriami, zwalczając gorączkę oraz kaszel. Warto wiedzieć, że hibiskus zawiera:
Hibiskus wykorzystywany jest także w kosmetologii, a w szczególności jako składnik szamponów i odżywek do włosów. Sposób stosowania hibiskusa zależy od stężenia pH i zawartości alfa – hydroksykwasów. Hibiscus sabdariffa l może więc nawilżać oraz złuszczać. Dodatkowo posiada właściwości bakteriobójcze oraz związki, które są odpowiedzialne za jędrność i elastyczność skóry. Skład hibiskusa wspomaga więc regenerację cery dojrzałej.
Uważa się, że hibiskus wykazuje działanie wspomagania organizmu w trakcie diety. Zapewnia szybszą przemianę materii oraz skutecznie oczyszczą organizm. Kwiat nazywany czerwonym złotem faraonów działa moczopędnie i przeczyszczająco. Działanie przeciwbakteryjne przydaje się w przypadku chorób układu pokarmowego.
Herbata hibiskusowa wlasciwosci wykazuje w zwalczaniu baterii i wirusów. Substancje zawarte w kwiatach hibiskusa pomagają zbić wysoką temperaturę oraz zmniejszyć uciążliwy kaszel. Hibiskus znany jest ze swoich właściwości m.in. działania przeciwzapalnego.
Naukowcy twierdzą także, że suszony hibiskus właściwości mają wpływ na leczenie ran i stanów zapalnych. Zapobiegają przed rozprzestrzenianiem się zakażenia w organizmie i wspomagają jego regenerację.
Należy zwrócić uwagę, że hibiskus w zbyt dużych dawkach może prowadzić do uszkodzenia wątroby. Bardzo ważne jest, aby nie przekraczać maksymalnej dawki jego dziennego spożycia. Tylko wtedy mamy szansę na uzyskanie pożądanych efektów jego przyjmowania.
Żaden z gatunków hibiskusa nie znalazł się na liście substancji zakazanych kobietom w ciąży. Jednocześnie nie udało się w pełni potwierdzić braku jego szkodliwości. Spożywanie hibiskusa przez ciężarne może powodować skurcze mięśni miednicy, a nawet zmniejszać płodność u kobiet, które o dziecko się starają. Nie są to potwierdzone dane, jednak hibiskus według niektórych źródeł wpływa na poziom estrogenów, co może powodować problemy z płodnością. Spekuluje się, że napar z hibiskusa może nawet wywołać poronienie. Nie jest też polecamy w temacie karmienia piersią.
Na napój z hibiskusa powinny uważać osoby z niskim ciśnieniem tętniczym. Hibiskusa nie powinny pić też Ci, którzy zmagają się z wrzodami żołądka, zgagą czy refluksem. Wysoka zawartość witamy C może powodować nasilenie się objawów tych dolegliwości.
Znanych jest aż 220 rodzajów samego hibiskusa. Najczęściej spotkać można hibiskus syberyjski, który jest niezwykle popularny w przydomowych ogródkach. Może osiągnąć wysokość nawet 3 metrów. Do innych odmian zaliczyć można:
Uważa się, że hibiskus obniża ciśnienie krwi oraz ogranicza ryzyko powstawania chorób nowotworowych. Dodatkowo hibiskus właściwości zdrowotne to także szybsza przemiana materii i regeneracja komórek. Sprawdzi się w przypadku braku apetytu oraz uciążliwego przeziębienia.
Hibiskus należy zalać wodą o temperaturze 90 – 95 stopni Celsjusza. Należy odczekać kilka minut aż herbata się zaparzy. Dokładne informację dotyczące przyrządzania naparu znaleźć można na opakowaniu każdej herbaty. Hibiskus zalewamy też zimną wodą w celu uzyskania napoju na letnie, gorące dni. Taki napój powinno się spożywać 2 – 3 razy dziennie. Pierwsze efekty mogą być widoczne nawet po 6 tygodniach od rozpoczęcia kuracji. Warto więc skorzystać z hibiskus suszony właściwości.