Herbata to najpopularniejszy napój na ziemi. Ludzie na całym świecie piją herbatę, która może mieć rozmaite smaki, zapachy i kolory. Od lat znane i lubiane jest połączenie herbaty earl gray oraz soku z cytryny znane ze swoich właściwości leczniczych. Wierzy się, że jest ono bogate w witamy i wykazuje właściwości zdrowotne, szczególnie potrzebne w okresie przeziębienia i grypy. Natomiast w ostatnim czasie dużo mówi się o tym, że herbata z cytryną jest szkodliwa dla zdrowia. Czy parzenie herbaty z cytryną faktycznie źle wpływa na organizm? Czy picie herbaty z cytryną jest zdrowe? Przeczytaj tekst do końca i poznaj odpowiedź na te nurtujące pytania.
Zastanawiasz się, czy cytryna z herbatą jest zdrowa? Ten napar to chyba najpopularniejszy sposób na rozgrzanie w zimny dzień. Chętnie sięgamy po niego w okresie zachorowań. Wierzy się, że jest on bogatym źródłem witaminy C, która skutecznie wspomaga naszą odporność. Kwas askorbinowy potrafi z dużym powodzeniem łagodzić objawy choroby. Sama herbata zawiera duże ilości polifenoli, które także wykazują prozdrowotne właściwości. Są to związki odpowiedzialne m.in. za obniżenie ciśnienia krwi i prawidłowe funkcjonowanie serca. Podobną funkcję pełnią flawonoidy. Od lat wychwalano zdrowotne herbata z cytryną właściwości. Do czasu! Obecnie coraz częściej spotyka się informacje, które zaprzeczają korzyściom tradycyjnej czarnej, gorącej herbaty z cytryną. Wiele osób twierdzi, że dodawanie do herbaty soku z cytryny powoduje liczne problemy zdrowotne. Dowiedzmy się, co na ten temat mówią aktualne badania.
To zdecydowanie jeden z najpopularniejszych napojów na świecie. Występuje w różnych formach, odmianach i smakach. Jakie są zdrowotne właściwości herbaty? Co daje nam picie poszczególnych rodzajów tego napoju?
Czarna herbata, dzięki zawartości teiny, może pobudzić równie dobrze jak poranna kawa. Jest przydatna w przypadku zatrucia i z powodzeniem usprawnia funkcjonowanie układu trawiennego. Poprawia także krążenie i zmniejsza ryzyko zachorowań na infekcje wirusowe. Matcha oraz herbata zielona gyokuro wykazuje wiele właściwości wspomagających odchudzanie. Te rodzaje herbat mogą pomóc w przypadku zachorowania na niektóre rodzaje nowotworów. Skutecznie oczyszcza organizm z toksyn i pozbywa się szkodliwych substancji z jego wnętrza. biala herbata jest z kolei bogatym źródłem przeciwutleniaczy i hamuje proces starzenia. Substancje zawarte w liściach lub fusach wzmacniają kości i regulują ciśnienie krwi. Potrzebujesz wsparcia procesów trawiennych? Czerwona herbata będzie idealna. Relaks po ciężkim dniu? Herbata zielona gunpowder i herbata konopna pomoże Ci się zrelaksować, a chai masala zapewni Ci ciepło i rozgrzanie. Herbata rooibos posiada właściwości rozkurczające, natomiast herbata owocowa zapewni Ci doskonałe doznania smakowe.
Zdecydowanie filiżanka herbaty to porcja zdrowia. Jednak czy można pić herbatę z cytryną?
Dobra wiadomość jest taka, że herbata nie zawiera kalorii. Samo dodanie plasterka cytryny lub soku z cytryny również niewiele zmienia. Łyżeczka soku zawiera około 1kcal. Jak widać to naprawdę niewiele. Gorzej gdy dodamy do naparu jeszcze cukru. Kaloryczność napoju podskoczy do około 20 kcal na łyżeczkę. Zobacz ile możesz obniżyć kaloryczność jeśli tylko zrezygnujesz z cukru do herbaty.
Kaloryczność nie jest kwestią, którą powinniśmy się martwić. Ale co z owianymi złą sławą związkami glinu, które wytwarzają się w kwaśnym środowisku? Czy herbata z cytryną jest zdrowa?
Glin, czyli aluminium, jest jednym z najpowszechniej występujących na ziemi pierwiastków chemicznych. Na co dzień spotykamy się z nim. Wykorzystywany jest jako składnik kosmetyków, leków i dodatków do żywności. Jest niezbędnym produktem podczas wytwarzania sprzętów kuchennych, luster, przewodów elektrycznych czy folii aluminiowej.
Nie tylko się nim otaczamy ale też spożywamy produkty bogate w aluminium. Źródłem glinu są m. in. herbata, jogurty, mleko, piwo, cukier, mąka czy proszek do pieczenia. Z uwagi na fakt, że glin występuje powszechnie w glebie znajdziemy go w większości warzyw. Gromadzą je szczególnie zioła oraz rośliny motylkowe.
Jak widać, mamy z nim do czynienia na co dzień. Czy może dojść do nadmiernego spożycia? Glin nie jest pierwiastkiem wykorzystywanym w organizmie. Usuwany jest, głównie z moczem na bieżąco. Do zaburzeń wydalania glinu może zatem dojść w przypadku uszkodzenia nerek.
Szacuje się, że w ciągu tygodnia spożywamy około 290 mg glinu. Z kolei dopuszczalna dzienna dawka wg WHO to 1 mg/kg masy ciała.
Jakie są objawy zbyt wysokiego poziomu glinu w organizmie? Najczęściej to ogólne osłabienie, zawroty głowy, nadmierne pocenie, niedokrwistość, mdłości, biegunki lub zaparcia. W skrajnych przypadkach dochodzi do zmian w układzie nerwowym. Objawiają się one zaburzeniami pamięci i równowagi, problemami z koncentracją, zmiennym nastrojem, zaburzeniami mowy. Zwiększa on ryzyko zachorowania na niektóre rodzaje chorób m.in. chorobę Parkinsona i chorobę Alzheimera.
W Polsce tematem tym zajął się Narodowy Instytutu Zdrowia Publicznego – Państwowy Zakład Higieny. To właśnie na podstawie doświadczeń Instytutu przygotowaliśmy ten artykuł.
Tak, herbata sama i z cytryną zawiera śladowe ilości, szkodliwych dla organizmu, związków glinu. Herbata uprawiana jest na glebach bogatych w aluminium, które kumuluje się w liściach herbaty i jej pąkach. Glin jest pierwiastkiem przyswajalnym przez człowieka, ale nie jest też rozpuszczalny w wodzie. Po zmieszaniu herbaty i soku cytrynowego powstaje cytrynian glinu, przybierający postać lekkiego metalu. Stanowi on zagrożenie dla ośrodkowego układu nerwowego. Wytwarza się poprzez bezpośredni kontakt z glinem i sokiem z owocu i przechodzi do naparu.
Dobra wiadomość jest taka, że samo zaparzanie herbaty z cytryna może być bezpieczne, pod warunkiem, że zrobi się to w odpowiedni sposób. Bezpośrednio po zaparzeniu herbaty, w której znajdują się fusy, należy się ich pozbyć i dopiero wtedy dodać soku z cytryny. Szkodliwe substancje pozostają w fusach, a ty unikniesz przedostania się szkodliwych związków do organizmu. Możesz także skorzystać z naparu bez fusów.
Jeśli interesuje nas herbata i cytryna, kolejną ważną kwestią jest temperatura naparu. Jest istotna nie tylko przy herbacie, ale wszystkich innych naparach jak kawa czy yerba mate.
Światowa Organizacja Zdrowia przestrzega przed piciem gorących napojów. Na łamach prestiżowych czasopism medycznych pojawiły się liczne publikacje o zwiększonym ryzyku chorób nowotworowych przełyku u osób pijących gorące napoje. Zaleca picie herbaty i innych naparów o temperaturze niższej niż 60 stopni Celsjusza. Wg badań przeprowadzonych na grupie 50 tysięcy osób, dwie filiżanki dziennie napoju z wodą o temperaturze wyższej niż 60 stopi zwiększają ryzyko raka o 90%.
Czy herbata z cytryną jest szkodliwa? Nie! Wedle obecnej wiedzy medycznej nie ma informacji o charakterze jednoznacznego zanegowania dodania cytryny do herbaty. Oczywiście osoby cierpiące na określone schorzenia powinny uważać i skonsultować się ze swoim lekarzem w przypadku wątpliwości. Jeżeli myślisz o przygotowaniu odpowiedniej herbaty, wolnej od szkodliwych związków dla organizmu, sprawdź, czy susz nie miał kontaktu z cytryną i czy napój wolny jest od toksycznych substancji.