Słoneczna Truskawka
Czarna herbata z truskawką
11,99 zł – 23,97 zł
Najniższa cena produktu w okresie 30 dni: 9,59 zł.
Herbata to napój znany i lubiany na całym świecie. Jest idealnym dodatkiem do spotkań w gronie znajomych i przyjaciół oraz wieczorów filmowych, spędzonych pod kocem. Herbata posiada liczne właściwości prozdrowotne oraz jest idealnym, naturalnym środkiem na pobudzenie. Można ją pić zarówno na ciepło, jak i na zimno, dlatego idealnie nadaję się na każdą porę roku. Jedne z najlepszych herbat na świecie pochodzą ze Sri Lanki. Herbata cejlońska liściasta to herbata czarna, która zyskała dużą popularność wśród miłośników herbaty i nie tylko. Przeczytaj wpis do końca i dowiedz się więcej o herbacie ze Sri Lanki.
Krajem pochodzenia herbaty cejlońskiej jest Sri Lanka. Do roku 1972 kraje oraz wyspy Azji Południowo-Wschodniej miały jedną, wspólną nazwę – Cejlon. Jest to kraj mieszczący się w Azji Południowej, a sama herbata uprawiana jest w środkowej i południowej części Sri Lanki. Zajmuje się tym aż siedem regionów: Kandy, Uva, Sabaragamuwa, Rahuna, Dimbula, Uda Pussellawa oraz Nuwara Eliya. Warunki tam panujące stwarzają idealne środowisko pod uprawę herbaty. Wysoka wilgotność i temperatura powietrza oraz odpowiednia wysokość ponad poziomem morza sprzyja wzrastaniu najlepszych na świecie krzewów herbacianych. Zbiory roślin mogą odbywać się w trakcie całego roku, jednak najlepszym czasem jest luty, marzec, sierpień oraz wrzesień. O Sri Lance mówi się, że niezwykłe warunki klimatyczne uczyniły z tej południowoazjatyckiej wyspy prawdziwą kolebkę uprawy krzewów herbacianych. Ceniona na całym świecie, ze względu na swój doskonały smak i aromat, herbata cejlońska produkowana jest w formie całych i łamanych liści oraz pyłu. Hojność przyrody jest jednak mądrze wykorzystywana przez plantatorów – w odróżnieniu od innych miejsc na świecie, gdzie są uprawiane krzewy, Sri Lanka korzysta ze zbiorów ręcznych. Jest to praca należąca głównie do kobiet, a najbardziej doświadczone z nich są w stanie zebrać nawet 20 kilogramów rośliny w ciągu dnia. Zbiera się wyłącznie górne części krzewów i czyni się to z wyjątkową delikatnością.
Plantacje zajmują się także podstawowymi etapami produkcji herbaty. Są to: więdnięcie, zwijanie, rolowanie oraz fermentowanie i suszenie rośliny. Są to procesy, od których zależy doskonały smak naparu.
Ciekawostką jest fakt, iż początkowo obszary Sri Lanki zajmowały się produkcją kawy. Już w roku 1840 zgromadziła ponad 200 plantacji kawy, a 50 lat później było to już 115 tysięcy hektarów upraw. Jednak wszystko zostało zrujnowane przez plagę grzyba z rodzaju rdza kawowa, która doszczętnie zniszczyła wszystkie krzewy kawowca. Wtedy to podjęto decyzję o zasianiu krzewów herbacianych.
Ten rodzaj herbaty wyróżnia się wyrazistym, niezwykłym smakiem, dlatego posiada tak wielu zwolenników, szczególnie w Europie i Ameryce. Do najpopularniejszych rodzajów należą:
Aby wydobyć wszelkie walory smakowe, te herbaty należy parzyć w wyjątkowy sposób. Należy to robić za pomocą białego wrzątku, czyli wody gorącej, niewrzącej.
Picie czarnej, cejlońskiej herbaty niesie za sobą wiele korzyści dla naszego zdrowia. Spożywanie bursztynowego naparu pomaga utrzymać zdrowie i higienę jamy ustnej. Posiada on duże zawartości fluoru przez co działa przeciwpróchniczo. Ma także wysokie stężenie flawonoidów, które mogą znacznie spowolnić proces starzenia się, dzięki likwidacji wolnych rodników. Dodatkowo katechiny, zawarte w aromatycznym napoju, zapewniają zdrowy wygląd zewnętrzny i o wiele lepsze samopoczucie.
Czarna herbata cejlońska wpływa na obniżenie ciśnienia (więc może być stosowana jako herbata na wysokie ciśnienie), usprawnia układ krążenia i wspomaga naczynia krwionośne. Hamuje rozwój miażdżycy i poziomu cholesterolu, zapobiega powstawaniu skrzepów krwi. Herbaty czerwone i herbaty zielone szczególnie dobrze pobudzają układ trawienny (sprawdź pozostałe herbaty na trawienie) i wspomagają zbilansowaną dietę, dlatego idealnie nadają się jako wsparcie w gubieniu zbędnych kilogramów. Herbata czarna cejlońska stanowi doskonałą alternatywę dla kawy. Dzięki wysokim wartościom teiny w swoim składzie, posiada naturalne właściwości pobudzające. Zawiera składniki takie jak witamina K i B2 oraz składniki teobrominę i teofilinę. Są to substancje o działaniu moczopędnym. Aby wydobyć z naparu jak najwięcej działania zdrowotnego, do zaparzania należy wykorzystywać całe listki.
Jeżeli stawiasz na najlepszą, możliwą jakość herbaty to koniecznie odwiedź nasz sklep internetowy. Posiadamy szeroki wybór herbat (i nie tylko) pochodzących z całego świata. Posiadamy herbaty z Cejlonu, Indii i Chin. Oferujemy także mieszanki herbaciane, do których wytworzenia używamy różnego rodzaju owoców i kwiatów. Dzięki naszym produktom, każda wypita filiżanka herbaty na długo zostanie w Twojej pamięci. Nasze herbaty ogrzeją Cię w zimne wieczory oraz zapewnią chwile orzeźwienia podczas letnich upałów. Koniecznie zapoznaj się z naszą ofertą i wybierz herbatę dla siebie. Stawiamy na doskonały smak i najwyższą jakość suszu. Wejdź na naszą stronę internetową i zachwyć się naszymi herbatami!