Bomba herbaciana różowa
Bomba herbaciana z suszem Flower Power
Produkt niedostępny - powiadom mnie, kiedy wróci do oferty.Nasza absolutna nowość i początek przygody z herbacianym rękodziełem. Sprawdźcie, jak powstaje ten wyjątkowy produkt i dlaczego szybko staje się hitem.
Co było dla nas największą trudnością by stworzeniu tego produktu? Zrobić każdą bombę tak by przetrwała starcie z transportem! Kula, w której zamyka się herbatę, jest bardzo delikatna, wręcz kryształowa. Dlatego pierwsze sztuki łatwo ulegały zniszczeniu. Jednak nie poddaliśmy się! Dzielnie testowałyśmy ile wody dodać do izomaltu, jak bardzo go podgrzać i kiedy wylewać do foremek. I… udało się! Aktualnie dostępne bomby są trwałe, docierają w całości i dobrze się rozpuszczają podczas parzenia.
Tea bomb to inaczej herbaciana bomba albo herbaciana kula. To porcja herbaty zamknięta w izomalt owej kuli. Tylko tyle i aż tyle. Ta forma daje nam niesamowite możliwości w wyborze herbaty, koloru kuli czy dodatków, którymi ją ozdobimy.
Najważniejsze składniki to:
Izomalt to niskokaloryczny środek słodzący. Nadaje naparowi słodki smak, ale jest ok. dwa razy mniej słodki niż cukier. Zawiera też mniej kalorii. 1 gram izomaltu ma ok. 2-2,5 kcal, podczas gdy 1 gram cukru dostarcza 4 kcal. Izomalt (E953) jest bezpieczny w stosowaniu, jednak spożywany w dużych dawkach może powodować dolegliwości żołądkowo-jelitowe. To właśnie z izomaltu wykonuje się wiele dekoracji cukierniczych.
Izomalt po rozpuszczeniu jest bezbarwny. Wystarczy mała kropla barwnika, by przybrał nawet najbardziej szalone barwy.
Herbata nadaje się każda. W zależności od swoich upodobań możesz wykorzystać czarną, zieloną, owocową, z dodatkami lub bez. My polecamy herbaty mocniejsze w smaku i dobrze komponujące się ze słodzikiem.
Oprócz wymienionych składników w przygotowaniu tea bombs konieczne będą sylikonowe: foremki, mata i pędzelek. To ważne, by wybrać akurat ten materiał. W przypadku rozlania izomaltu łatwo go usuniesz po zastygnięciu. Jak krok po kroku zrobić herbacianą bombkę?
Gotowe!
Planujesz zabrać się za przygotowanie herbacianej bombki? Zapamiętaj, że izomalt topi się w wysokiej temperaturze ok. 180 stopni. Dlatego należy bardzo uważać, by nie dotknąć rozgrzanej masy. Może to się skończyć poparzeniem skóry!
Zadbaj o to, by wszystkie wykorzystywane przez Ciebie akcesoria kuchenne były dostosowane do takiej temperatury. Warto zabezpieczyć miejsce pracy sylikonową matą. Z niej łatwo usuniesz izomalt po zastygnięciu.
Proces parzenia to prawdziwe widowisko. Kulę należy parzyć w czajniczku wypełnionym gorącą wodą. Po chwili ujrzymy roztapiającą się kulę, z której na powierzchnię wypłyną herbaciane listki i dodatki. Po paru minutach zamieszaj łyżeczką napar. Dzięki temu sadzony na dole cukier będzie mógł się całkowicie roztopić. Nie martw się, jeśli na dnie czajniczka zostanie trochę cukru. Rozpuści się po dłuższej chwili.
By cieszyć się smakiem herbaty, pamiętaj o prawidłowej temperaturze parzenia:
Nawet jeśli słodzisz, nie dodawaj cukru. Napar będzie słodkawy!
Chyba nie musimy tłumaczyć, dlaczego tea bombs skradły Wasze serca. Stanowią ciekawy i elegancki upominek. Każda wysyłana przez nas kula zamknięta jest w kartonik z siankiem. Czyni to z niej wymarzony prezent dla herbaciarza i nie tylko.
Koniecznie sprawdź dostępne kolory i rodzaje herbaty i wybierz, którą sprezentujesz komuś bliskiemu lub… sobie.
Obecnie na stronie naszego sklepu znajdziecie bombki:
Bombki, które mamy w ofercie wykonujemy ręcznie. Dlatego ich odcień może się różnić od prezentowanego zdjęcia np. z uwagi na użyty barwnik.