Japan Sencha Miyazaki
Delikatna zielona herbata o posmaku soczystych owoców lata.
Produkt niedostępny - powiadom mnie, kiedy wróci do oferty.Herbata to jeden z najpopularniejszych napojów na świecie. Towarzyszy nam każdego dnia, w wielu odsłonach i gatunkach. Nic więc dziwnego, że narosło wokół niej wiele mitów. Dzisiaj rozprawimy się z kiloma z nich. Co jest prawdą, a co nie?
MIT!
Jest wręcz odwrotnie. Jeśli chcemy, by herbata dodawała energii, powinniśmy parzyć ją krótko – maksymalnie trzy minuty. Wtedy wydzielana przez liście teina uzyskuje szczyt swojej aktywności. Jeśli napar zostanie przetrzymany dłużej, substancja ta zacznie wchodzić w reakcje z innymi składnikami i straci na sile. W przypadku zielonej herbaty różnica będzie najbardziej widoczna. Parzona krótko wykazuje silne działanie energetyczne, długo – uspokajające i wywołujące senność.
MIT!
Zielona herbata słynie z zawartości polifenoli, które pomagają zwalczać wolne rodniki, wywołujące między innymi przedwczesne starzenie się komórek, choroby układu krążenia i nowotwory. Warto jednak wiedzieć, że dokładnie takie same składniki zawiera herbata czarna – pochodzi wszak z tej samej rośliny. Sekret zdrowia zawarty w obu gatunkach naparu zależy w głównej mierze od jego jakości. Dlatego powinniśmy się decydować na wybór suszów wysokogatunkowych – zarówno dla ich walorów smakowych, jak i prozdrowotnych.
PRAWDA!
Nawet jeśli stopy o poranku same kierują nas ku ekspresowi do kawy, warto wypróbować alternatywę w postaci kubka lub filiżanki aromatycznej zielonej herbaty. Kawa daje intensywny, ale krótkotrwały efekt pobudzenia. Ten energetyczny „pik” i gwałtowny spadek mogą wywoływać uczucie rozdrażnienia. Nie tak przecież chcemy rozpoczynać dzień. Herbata pobudza stopniowo i ma wydłużony czas działania na organizm.
PRAWDA!
To dzięki jej właściwościom przeciwzapalnym. Może między innymi łagodzić ból gardła oraz wspomagać organizm w walce z infekcjami górnych dróg oddechowych. Naturalnie rozgrzewa chorego oraz poprawia jego nastrój, przez co łatwiej mu wyzdrowieć.
PRAWDA!
Zawarte w herbacie substancje – flawonoidy – przyspieszają proces trawienia, działają moczopędnie i hamują apetyt. Nie jest to działanie bardzo silne, więc z pewnością samo picie herbaty nie pozwoli osiągnąć nam wymarzonych rezultatów. Jednak dobra zielona lub czerwona herbata w połączeniu ze zbilansowaną dietą i ćwiczeniami mogą być receptą na zdrowie i szczupłą sylwetkę.
MIT!
Nie istnieją wiarygodne badania, które potwierdzałyby, że osoby zdrowe, niemające niedoborów żelaza i które stosują zbilansowaną dietę, powinny się obawiać nagłego ich powstania. Wchłanianie i dostarczanie żelaza zależy od bardzo wielu czynników – między innymi wieku, diety i stanu fizjologicznego (np. ciąży). Polifenole obecne w herbacie mogą co prawda nieznacznie zmniejszyć wchłanialność żelaza pochodzenia roślinnego, ale nie są to wartości, które mogłyby szkodzić zdrowym osobom. Jednakże, jeśli istnieją co do tego jakiekolwiek wątpliwości, zalecamy indywidualny kontakt z lekarzem. Można także ograniczyć picie herbaty przy posiłkach i odczekać godzinę lub dwie. Wtedy ryzyko negatywnych skutków będzie jeszcze bardziej zminimalizowane.
MIT!
Herbata nie zawiera żadnych szkodliwych związków chemicznych, więc nie mogą się one wytrącić, niezależnie od czasu i temperatury parzenia. Prawdą jest jednak, że „przeparzona” herbata smakuje mniej przyjemnie i traci właściwości pobudzające. Optymalny sposób przygotowania naparu podany jest zwykle na opakowaniu i warto go przestrzegać, by uzyskać pełnię smaku i dobroczynnych elementów.