0,00  0

Koszyk

Brak produktów w koszyku.

Kontynuuj zakupy
Brakuje Ci jeszcze 99,00  do darmowej wysyłki.
0,00  0

Koszyk

Brak produktów w koszyku.

Kontynuuj zakupy
Brakuje Ci jeszcze 99,00  do darmowej wysyłki.

Ciasto z dodatkiem zielonej herbaty

Maja Skorupska to znana blogerka kulinarna, której pasją jest wyszukiwanie i tworzenie niecodziennych receptur na niecodzienne ciasta. Wśród jej przepisów były już u mnie ciasto cukiniowe, burakowe, pietruszkowe, bananowo – kawowe, ale herbacianego jeszcze nie było. Zobaczcie jak upiekło się Mai 🙂

Tak o cieście zrobionego z naszej japońskiej Senchy pisze autorska przepisu:

Słyszałam o ciastach z herbaty, ale nigdy żadnego nie jadłam, o pieczeniu nie mówiąc.
Zaczęłam się zastanawiać nad właściwą herbatą do mojego projektu i wybór padł na jedną z klasycznych zielonych herbat, klasyczną bo powstałą już około 1720 roku, japońską Sencha.

Dlaczego Sencha? Bo ma niesamowity smak, właściwości antyrakowe, właściwości opóźniające starzenie, żeby wymienić kilka z wielu dobroczynnych dla nas. Nie bez powodu Japończycy piją ją od tak dawna; wiadomo przecież, że jest to nacja ciesząca się długowiecznością.
Herbatę zamówiłam w sklepie internetowym Kraina Herbaty, dostarczono mi ją błyskawicznie, ładnie zapakowaną, świeżą i pachnącą, i zabrałam się do dzieła.

Wyprzedzę wnioski końcowe, żeby Was zachęcić do pieczenia, i powiem, że efekt moich działań przeszedł najśmielsze oczekiwania; wilgotne ciasto, które pachnie ciekawie, ma piękna barwę, a smak i konsystencję niespotykaną.

Składniki:

ciasto:
250g mąki pszennej
2 łyżki proszku z herbaty Sencha; w moździerzu rozmiażdżyłam herbatę na proszek, żeby pozbyć się grubych części, przesypałam przez sitko
1 łyżeczka proszku do pieczenia
110g masła
130g cukru białego
60g cukru brązowego
szczypta soli
2 jajka
120ml mleka
3 łyżki mascarpone

syrop do nasączenia ciasta:
3 łyżki cukru
około 1/5 kubka naparu z herbaty; musi być bardzo mocny
1 łyżeczka soku z cytryny

posiekane pistacje do posypania

Jak zrobiłam:

1. Masło o temperaturze pokojowej zmiksowałam z cukrem, białym i brązowym.

2, Dodałam jajka, po jednym, mieszając całość po każdym jajku.

3. W osobnej misce połączyłam suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia i sól. Połączyłam suche i mokre składniki.

4. Proszek z herbaty rozprowadziłam w mleku. Dodałam do ciasta i bardzo dobrze wymieszałam. Dodałam mascarpone.

5. Piekarnik rozgrzałam do 180’C. Formę 21x21cm wyłożyłam papierem do pieczenia. Ciasto wyłożyłam do formy. Piekłam przez 35 minut, aż patyczek był suchy; trzeba uważać, żeby ciasto nie było wysuszone.

Napar z herbaty razem z cukrem podgrzewałam w rondelku na małym ogniu, aż cukier się całkowicie rozpuścił. Po upieczeniu ciasto nakłułam w kilkunastu miejscach i nasączałam syropem, smarując aż ciasto wypiło cały płyn. Wtedy posypałam pistacjami.

Ciasto herbaciane jest aromatyczne, wilgotne, ma piękną barwę. Jest ciekawe w smaku.

Możne je przełożyć warstwą mascarpone albo kremu czekoladowego, będzie jeszcze lepsze.
Cudowny wypiek do popołudniowej kawy.

SMACZNEGO!

Polecane produkty

Gwarancja jakości
lub zwrot do 365 dni

Sprzedajemy herbaty
już od 2007 r.

Darmowa dostawa już od 99 zł

Zamów do godz. 14, a wyślemy jeszcze dziś

Tylko naturalne aromaty

Herbaty i kawy z całego świata

Zapisz się do newslettera

Otrzymuj kupony rabatowe,
informacje o darmowej dostawie
oraz innych promocjach i nowościach.
Dołącz do nas
Bądź na bieżąco

Potrzebujesz pomocy?

Skontaktuj się z Anią
+48 789 607 494
(pon.-pt. w godz. 10-16:00)
[email protected]
Powiadom o dostępności Poinformujemy Cię, gdy produkt będzie dostępny w magazynie.