0,00  0

Koszyk

Brak produktów w koszyku.

Kontynuuj zakupy
Brakuje Ci jeszcze 99,00  do darmowej wysyłki.
0,00  0

Koszyk

Brak produktów w koszyku.

Kontynuuj zakupy
Brakuje Ci jeszcze 99,00  do darmowej wysyłki.

Cechy i lecznicze właściwości cynamonu

Przyprawa ta pochodzi z Azji  i kochają ją miliony ludzi na całym świecie. A powodów do miłości jest wiele. Cynamon bowiem pasuje do wielu dań i napojów. Pięknie pachnie i ma niesamowity, złoto- brązowy kolor. Jego właściwości chwalili już Herodot w Biblii i Marco Polo. Przedstawiamy Państwu bliżej cynamon w laskach, dostępny w naszym sklepie. 

Skąd pochodzi cynamon?

Zdecydowana większość światowej produkcji pochodzi z Chin i Indonezji. Stamtąd też pochodzi głównie cynamon chiński (kasja), który opiszemy za chwilę. Zdecydowanie mniejsze ilości, ale lepszego jakościowo cynamonu cejlońskiego pochodzą ze Sri Lanki. Mniej niż 10% światowej produkcji pochodzi z Wietnamu i Madagaskaru.

Cynamon kora prosto z drzewa!

Cynamon pozyskiwany jest z suszonej kory wiecznie zielonego cynamonowca. W celu zdobycia kory cynamonowej ścina się z drzewa pędy o długości laski oraz ściąga z nich korę, która ususzona trafia do międzynarodowego handlu.

Znane są głównie dwa gatunki cynamonowca. Cynamonowiec cejloński oraz wonny zwany również kasją lub cynamonem chińskim. Inne jego gatunki (a jest ich około 250) są importowane do Europy rzadziej.

Swój niesamowity kolor zawdzięcza olejkowi cynamonowemu, który też jest odpowiedzialny za charakterystyczny słodkawo-korzenny, lekko piekący smak i silny aromat przyprawy. Z liści i gałęzi cynamonowca destyluje się natomiast gęsty, płynny, pachnący olejek cynamonowy, stosowany w przemyśle perfumeryjnym.

Najbardziej ceniony jest ten, pochodzący z kory cynamonowca cejlońskiego z uwagi na swoje właściwości. Kasja jest tańsza i łatwiej dostępna, ale ma zdecydowanie gorszy wpływ na organizm.

Cynamon cejloński i wonny – porównanie

Już na pierwszy rzut oka obie laski łatwo odróżnić. Laska cynamonu wonnego zwinięta jest w jednolicie, kora składa się z jednej, grubej warstwy, którą ciężko przełamać. Jest on zdecydowanie bardziej twardy i ma ciemniejszą barwę. Nawet mielenie tej odmiany jest trudne. Laski cynamonu cejlońskiego, są bardziej miękkie i bez problemu można je złamać czy zmielić. Składają się z wielu cieniutkich warstw, które łatwo ulegają przełamaniu pod delikatnym naciskiem. 

Warto bliżej przyjrzeć się też kolorowi. Cynamon chiński w laskach ma barwę ciemną -rdzawą, wchodzącą w czerwień. Cynamon cejloński natomiast jest jaśniejszy. Jego odcień jest bliski żółtym i brązowym tonom. 

Kolejny aspekt to smak. Cynamon wonny jest bardzo korzenny wręcz piekący. Cynamon cejloński w smaku jest zdecydowanie bardziej delikatny. Wyczuć można słodkawe i cytrusowe nuty. Ponadto cynamon cejloński zdaniem naszych klientów jest bardziej aromatyczny.

No dobrze, ale najczęściej cynamon kupowany jest w formie zmielonej. Czy można sprawdzić, czy sproszkowana przyprawa faktycznie pochodzi z cynamonu cejlońskiego? Jasne! Można wykonać test jodyny. Sproszkowany cynamon poddaje się reakcji z roztworem jodyny. Cynamon chiński zabarwi się na  niebiesko. Cynamon cejloński nie zmieni barwy, lub zmiana będzie niewielka.

Warto wiedzieć, że cynamon cejloński posiada niższą zawartość kumaryny, dzięki czemu kwalifikuje się go jako zioło lecznicze.  Zawiera jedynie 0,4% tej substancji, podczas gdy cynamon chiński aż 5%.

Sprawdźmy, zatem jaki wpływ ma cynamon na zdrowie.

Zdrowotne właściwości cynamonu

W medycynie chińskiej olejek cynamonowy znany jest od blisko 5 tysięcy lat. Tradycyjnie używano go jako lek w przebiegu przeziębienia i bólach różnego pochodzenia. Stosowano go w celu usprawnienia krążenia i działania układu pokarmowego. Pomagał dbać też o higienę jamy ustnej.

Dziś po latach badań wiemy, że obserwacje chińskich zielarzy były trafne. Z uwagi na działanie przeciwzapalne, antybakteryjne i przeciwwirusowe stosowany jest przy przeziębieniach, w stanach ogólnego osłabienia, bólach mięśni czy biegunce. 

Badania wskazują, że cynamon ma działanie dezynfekujące. Pomaga nawet w wygaszaniu zmian trądzikowych.

Zastosowanie znajdzie również w diecie osób dbających o linię. Naturalnie wspiera przemianę materii i ułatwia odchudzanie. Pomaga zmniejszyć poziom cholesterolu oraz cukru we krwi. Wymaga to jednak spożywania ok. pół łyżeczki przyprawy dziennie.

Cenimy go również za właściwości relaksujące, ułatwiające zasypianie i rozgrzewające. Wspomaga w walce z bólami migrenowymi. 

Wiele osób sięga po niego, by podnieść jakość życia seksualnego. To znany od lat afrodyzjak, szczególnie dla kobiet. 

Zwiększa również przepływ krwi w mózgu. Dzięki temu narząd ten lepiej pracuje – zwiększa się koncentracja i poprawia pamięć.

Wśród leczniczych składników cynamony wymienia się mangan, wapń, żelazo oraz błonnik. Wciąż jednak trwają badania nad wpływem na zdrowie zawartej w cynamonie kumaryny. Substancja ta bowiem w nadmiernych ilościach może uszkadzać wątrobę. Nie ma jednak potrzeby się martwić. Trudno bowiem jest cynamon „przedawkować”. 

Samo zdrowie? Cynamon i przeciwskazania do spożywania

Mimo wszystkich zalet jego spożywania są osoby, które powinny uważać na nadmiar cynamonu w diecie. Przede wszystkim uważać powinny osoby cierpiące na wrzody układy pokarmowego oraz problemy z wątrobą. Szczególnie osoby z  kamicą wątrobową oraz problemami z woreczkiem żółciowym. Kolejna grupa kobiety w ciąży. U nich nadmierna ilość cynamonu może przyczynić się do krwawienia i nawet poronienia. 

Okazało się, że cynamon jest alergenem więc osoby ze skłonnością do alergii również powinny uważać.

Przepis na sukces, czyli zastosowanie cynamonu w kuchni

Cynamon używany jest do przyprawiania potraw słodkich z ryżu, pieczonych jabłek, szarlotek, wina grzanego i ponczu. Niewielkie ilości tej przyprawy służą do aromatyzowania gulaszu, baraniny, gotowanych ryb i szynki. Z uwagi na spowalnianie się namnażania bakterii i grzybów pozwala na dłużej zachować świeżość potraw. 

Cynamon fantastycznie komponuje się z miodem, wypiekami oraz…herbatami i kawami. To częsty składnik herbat zimowych, które oferujemy w naszym sklepie na Święta Bożego Narodzenia. 

Cynamon to król przypraw. Występuje w wielu mniej i bardziej znanych mieszankach. Odnajdziesz go w garam masala, baharat, ras el hanout, curry czy przyprawy typu “w pięciu smakach”. Wiele przepisów kuchni azjatyckiej i arabskiej nie mogłoby istnieć bez tego magicznego składnika. 

Zastosowanie cynamonu w kosmetyce

Cynamon działa przede wszystkim rozgrzewająco, ujędrniająco i ściągająco. Stosowany jest w zabiegach wyszczuplających i antycellulitowych. Jest często składnikiem kosmetyków rozgrzewających do pielęgnacji stóp oraz domowych peelingów. Olejki z dodatkiem cynamonu doskonale nadają się do kąpieli i masażu. Odprężają i wprowadzają w wyjątkowy nastrój.

Ponadto cynamon ma właściwości antyoksydacyjne. Pomaga więc zachować młodość i piękno. 

Zastosowanie cynamonu w ogrodzie

Stało się! Mamy nadmiar gorszej jakościowo przyprawy. Nie musisz jej wyrzucać! Masz ogród? Składnik ten pomoże Ci w walce z częstymi ogrodowymi problemami. 

  • naturalny środek na mrówki – nie zabija owadów, ale skutecznie zniechęca je do wchodzenia w miejsca, gdzie nie chcemy nieproszonych gości
  • przepis na odkażanie piasku w piaskownicy. Większa ilość cynamonu wymieszana z piaskiem wyprosi owady oraz zdezynfekuje piasek
  • uszkodzenia roślin. Cynamon odkazi miejsce po cięciu i zabezpieczy ranę przed zakażeniem
  • ukorzenianie się roślin. Sadzonka obsypana cynamonem łatwiej się ukorzeni oraz będzie bardziej odporna na choroby grzybowe.
  • pleśń w doniczkach. Cynamon pomoże uporać się z tym problemem dzięki grzybobójczym właściwościom. 

 

Jak widać cynamon cynamonowi nierówny. Mamy nadzieję, że po lekturze naszego wpisu bez problemu odróżnicie cynamon chiński od cejlońskiego, a Wasza świadomość ich właściwości będzie większa. 

 

Ciekawostki o cynamonie

Znany był już w starożytnym Egipcie. Wykorzystywano go w procesie… mumifikacji.

Cynamon jest najstarszą na świecie przyprawą.  Pierwsze opisy pochodzą z III wieku p.n.e. 

W Chinach wierzono, że spożywanie cynamonu zapewnia nieśmiertelność. 

 

Polecane produkty

Gwarancja jakości
lub zwrot do 365 dni

Sprzedajemy herbaty
już od 2007 r.

Darmowa dostawa już od 99 zł

Zamów do godz. 14, a wyślemy jeszcze dziś

Tylko naturalne aromaty

Herbaty i kawy z całego świata

Zapisz się do newslettera

Otrzymuj kupony rabatowe,
informacje o darmowej dostawie
oraz innych promocjach i nowościach.
Dołącz do nas
Bądź na bieżąco

Potrzebujesz pomocy?

Skontaktuj się z Anią
+48 789 607 494
(pon.-pt. w godz. 10-16:00)
[email protected]
Powiadom o dostępności Poinformujemy Cię, gdy produkt będzie dostępny w magazynie.