Herbata Bubble Tea rodem z Tajwanu podbiła serca Polaków już parę lat temu. Punkty sprzedaży pojawiły się w wielu miastach. W tych większych zamówisz nawet bubble tea z dowozem! Nic dziwnego – są pyszne, kolorowe i świetnie zastępują kubek z kawą w gorący dzień.
Wiesz, że możesz przyrządzić Bubble Tea samodzielnie w domu? Przygotowanie napoju jest łatwe i wymaga jedynie odpowiedniego zestawu składników, wysokich szklanek i odrobiny fantazji. Przepis na bubble tea w domu jest prosty – sprawdź sam.
→ herbata do bubble tea:
Podstawę napoju stanowi esencja herbaty. My polecamy jako bazę herbatę czarną, zieloną oraz oolong. Możesz wybrać herbaty czyste albo susz z dodatkami, zgodnie ze swoimi upodobaniami. Czarna herbata pozwoli uzyskać mocną, wyrazistą esencję. Ta z herbaty zielonej będzie delikatniejsza. Esencja z herbaty ulung nada ciekawego posmaku.
By uzyskać esencję, należy zaparzać przez ok. 15-20 minut susz herbaciany w odpowiedniej
temperaturze tj. 100°C dla herbat czarnych oraz 70-80°C dla zielonych oraz oolong.
Długi czas parzenia pozwala uzyskać mocną esencję, która po dodaniu pozostałych składników
zachowa herbaciany charakter napoju. Odpowiednia temperatura wydobędzie głębię smaku bez gorzkich nut.
→ owocowe kulki do bubble tea:
Najpopularniejszym dodatkiem są owocowe kuleczki nazywane też popping boba albo bubble tea boba. To sok owocowy zamknięty w formie kuleczek z cienką otoczką. Przyjemnie pękają w ustach, gdy są rozgryzane. Stanowią też doskonały dodatek do innych drinków albo deserów. Niestety wiele kulek do bubble tea zawiera wiele sztucznych dodatków. Dlatego nasz popping boba jest wyjątkowy. Jego skład ograniczono do minimum, wykorzystując w produkcji prawdziwy sok owocowy.
→ owocowy syrop do bubble tea:
Na liście niezbędnych składników jest również syrop owocowy, który osłodzi mieszankę. Warto
korzystać z naturalnych syropów. Wybieraj te bez niepotrzebnych dodatków takich jak sztuczne barwniki czy wzmacniacze smaku. Czy potrzebujesz dedykowany syrop do bubble tea? Nie! Możesz korzystać z syropów do herbaty czy nawet tych z piwnicy babci.
→ tapioka, czyli czarne kulki do herbaty bąbelkowej:
Kolejne, egzotyczne składniki, które można wykorzystać to czarna tapioka. Nadają
charakterystyczny wygląd napoju, znany z reklam. Duże czarne kulki wymagają jednak
wcześniejszego ugotowania. W smaku są raczej neutralne lub lekko słodkie od syropu cukrowego (w nim po ugotowaniu powinny być przechowywane). Warto używać tapioki przeznaczonej do bubble tea, ponieważ kulki mają odpowiednią średnicę.
Przepis na tapiokę do bubble tea znajduje się na każdym opakowaniu i zgodnie z nim trzeba ją przygotować. Zazwyczaj wygląda tak:
Czy można zrobić bubble tea bez tapioki? Jasne, że można. Kuleczki popping boba i żelki też świetnie się sprawdzą.
→ mleko:
Wystarczy dodać 100-200 ml swojego ulubionego mleka – krowiego bądź roślinnego. Uwaga –
mleko sprawdza się tylko na zimno. Wersje bezmleczne możesz zrobić na bazie ciepłej bądź
ziemnej herbaty.
Całość warto urozmaicić, tworząc fantazyjne połączenia smaków np. przez dodanie do napoju… żelków czy nata de coco. To pochodzący z Filipin deser na bazie fermentowanej wody kokosowej. Swoją konsystencją przypomina nie do końca stężałą galaretkę.
W wersji dla dorosłych warto eksperymentować z dodatkiem napojów alkoholowych. Czarna herbata świetnie czuje się z dodatkiem czerwonego wina, rumu lub malinowej nalewki. Do herbaty zielonej warto dodać martini, gin albo prosecco.
Do wysokiej szklanki wrzuć 2-3 łyżki popping boba i kulek z tapioki.
Wlej 150-200 ml esencji oraz 30 ml syropu. Syropu na początku dodaj mniej i ewentualnie dolej. Jest bardzo słodki – dostosuj smak do swoich upodobań.
Jeśli chcesz wersję mleczną, dodaj 100-200 ml mleka lub napoju roślinnego.
Możesz dodać kruszony lód i/ lub owoce. Świetnie sprawdzają się borówki – pozostają jędrne i nie rozpadają się.
Wymieszaj i ciesz się swoim napojem. Najlepiej pić przez szeroką słomkę do bubble tea (średnica 12mm). Pozwoli na zabawne wciąganie kulek.
Kupujesz gotowy zestaw składników? Upewnij się, że otrzymasz oryginalnie zapakowane kulki i syropy! Niestety wiele dostępnych na rynku zestawów do bubble tea zawiera kulki oraz syropy rozlewane z dużych opakowań zbiorczych. Termin przydatności do spożycia tych produktów to zazwyczaj 7 dni od dnia otwarcia opakowania. Dlatego najlepszych rozwiązaniem jest zakup fabrycznie zamkniętych produktów z określoną przez producenta datą ważności.
Znajdziecie u nas dwa gotowe zestawy:
Co je wyróżnia? Dobry skład! Syropy mają całkowicie naturalny skład. Tylko woda, cukier i ekstrakt z pomarańczy. Dodatkowo w składzie jest witamina c i naturalny barwnik (ekstrakt z papryki). Kulki boba przygotowywane są na bazie soku owocowego.