
Królewska żółta herbata
15,99 zł – 31,97 zł
Najniższa cena produktu w okresie 30 dni: 15,99 zł.
W dniach 14-18.09 wypróbuj najrzadziej spotykanych herbat żółtych z 20% rabatem.
Żółte herbaty znane były w chinach już na początku XVII wieku. Był to szczególnie ceniony rodzaj herbaty, podawany na cesarskim dworze i przeznaczony wyłącznie dla dostojników najwyższej rangi. Nie wiadomo jednak na ile smak tego cennego naparu z początków Dynastii Qing, przypominał jej obecny aromat. Oryginalne receptury znane były wyłącznie w kilku chińskich prowincjach i zaginęły na przestrzeni dziejów. Odtworzone zostały dopiero w połowie lat 80 ubiegłego wieku. Dlatego w Polsce żółta herbata znana jest od niedawna i nadal trudno dostępna.
Dzisiaj swój wyjątkowy smak i aromat zawdzięcza specjalnego rodzaju fermentacji nieenzymatycznej, polegającej na naprzemiennym podgrzewanu i studzeniu zebranych liści najlepszych gatunków herbacianych krzewów z prowincji Hunan,Anhui oraz Syczuan.Proces wytwarzania żółtej herbaty doczekał się własnej nazwy: men dui. Jest niezwykle pracochłonny i trwa nawet kilka dni.
Susz żółtej herbaty ma postać długich, szaro-zielonych ruloników o zażółconych brzegach. Po zaparzeniu, listki lekko rozchylają się a napar uzyskuje delikatny słomkowy kolor. Smak i aromat żółtej herbaty godny jest cesarskiego podniebienia. Niezwykle wykwintny, wyrazisty, lecz nie cierpki. Miękki i lekko słodkawy.
Żółta herbata ceniona jest jednak nie tylko za walory smakowe. Zawiera najmniejszą z wszystkich rodzajów herbat ilość teiny, doskonale wpływa na procesy trawienia, oczyszcza organizm, wycisza i uspokaja.
Aby wydobyć z naparu całe bogactwo smaku i właściwości, małą łyżeczkę suszu należy zalać ok.150 ml gorącej wody o temperaturze 70 – 80 stopni. Zaparzać nie dłużej niż 3 do 4 minut. Żółtą herbatę najlepiej serwować w białych filiżankach, ponieważ najwyższą jakość tego rodzaju herbaty rozpoznać można po charakterystycznym, bladoróżowym odbiciu białych ścianek porcelany od powierzchni napoju.