Golden Screw
Klasyczny smak mocnej czarnej herbaty.
Produkt niedostępny - powiadom mnie, kiedy wróci do oferty.Herbata smakuje wyśmienicie nie tylko zaparzona w kubku lub filiżance. Niezwykły smak suszu skomponuje się również ze słodyczami – na przykład w postaci aromatycznych i chrupiących ciasteczek maślanych. Przepis znajdziesz poniżej. Robi się je łatwo i dość szybko. Składniki są łatwo dostępne i łatwo je modyfikować, więc zapraszamy do pieczenia!
– 2 łyżki dowolnej liściastej herbaty – my polecamy earl greya z nutą pomarańczy, który doda ciasteczkom cytrusowego aromatu
– mała łyżeczka soli
– 250 g cukru pudru
– 500 g mąki pszennej
– 250 g miękkiego masła
– 50 g oleju kokosowego
– 50 g twarogu
Herbatę oraz cukier puder ucieramy na drobno w moździerzu (jeśli nie masz moździerza, możesz użyć blendera). Powstałą mieszankę przekładamy do większej miski, dodajemy mąkę, sól, masło, olej i rozdrobniony twaróg – możesz go pociąć nożem na niewielkie kosteczki. Wyrabiaj masę aż do uzyskania zupełnie gładkiej konsystencji. Podziel ciasto na kilka części – np. trzy lub cztery i każdy kawałek uformuj na blacie w kształt wałka. Umieść każdy w osobnym woreczku foliowym i schowaj do zamrażarki na około 2 h.
Po upływie czasu wyjmij ciasto i rozwałkuj je równo na blacie do takiej grubości, jakiej chcesz, by były ciasteczka (zwykle około 0,5 cm). Następnie wytnij ciastka za pomocą foremek lub szklanki. Gotowe ułóż na blaszce wyłożonej uprzednio papierem do pieczenia.
Blachę umieść w nagrzanym do 190 stopni Celsjusza piekarniku ustawionym na grzanie z góry i dołu. Po 20 minutach wyjmij ciastka (powinny być zarumienione). Gotowe!
Ciasteczka są bardzo łatwe w wykonaniu. Przepis możesz również modyfikować i wykorzystać sproszkowaną zieloną herbatę uzyskując ciasteczką z matchą. Jeśli zależy Ci na ciasteczkach z zieloną herbatą wybierz liściastą herbatę sencha – bez dodatków lub z delikatnym kwiatem jaśminu i tropikalnymi owocami.
Wypieki z herbatą to ciekawy sposób na nowe doznania kulinarne oraz pomysł na prezent dla bliskiej osoby. Chyba nie musimy wspominać, że ciasteczka z herbatą najlepiej smakują jako dodatek do aromatycznej herbaty lub porannej kawy?
To przepis doskonały na jesienny lub zimowy wieczór.